اين مجموعه افزون بر گردآورى متون قرآنى و روايى در باره حديث، کوشيده است تا با تبيين مسائل فرا روى حديث، به پرسش هاى نسل معاصر دراين باره پاسخ دهد. روشن است که ترجمه چنين متن هايى به فارسى امروزين، از يک سو دشوارى هاى ترجمه متون کهن را به همراه دارد و از سويى ديگر تنگناهاى ترجمه متون دينى و مقدس را که دقتى افزونتر مى طلبد. متونى که کمتر نقل و شرح شده اند، واژه هايى نامأنوس دارند و ترکيب هايى ناآشنا را در جاهايى حساس از متن، در درون خود جاى داده اند.
در اين ترجمه، کوشش اصلى، رعايت امانت در بازگردان متون مقدس، اعم از آيات نورانى قرآن و احاديث شريف اهل بيت علیهم السلام و حفظ حد و مرز ترجمه در متون کهن بوده، هر چند در حد توان به زيبايى و روانى ترجمه نيز توجه شده است.
اين کتاب، در شانزده فصل و نزديک به يک هزار متن روايى و تعداد ۲۳ توضيح و تحليل، مهمترين مباحث مرتبط با حديث شناسى را تقديم علاقه مندان مى کند و در پايان، به اجمال محدثان بزرگ و مهمترين مؤلفان کتاب هاى حديثى جهان اسلام را معرفى مى کند.
فصل يکم: شناخت سنت نبوى
اين فصل اختصاص دارد به تبيين معانى «سنت» و کاربردهاى اين واژه در احاديث اهل بيت علیهم السلام و بر نمودن نصوصى که تأکيد دارند سنت پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم مستند به وحى است و همه معارف مورد نياز جامعه، در قرآن کريم و سنت نبوى وجود دارد، ولى، برخى از معارف به دلائل خاصى در اختيار همگان قرار نگرفته اند.
فصل دوم: حجيت سنت نبوى
در اين فصل، آيات و رواياتى مطرح شده اند که دلالت دارند بر وجوب تمسک به سنت، فضيلت عمل به سنت، حرمت مخالفت با سنت، همچنين آيات و رواياتى که اطاعت از پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم را اطاعت از خدا دانسته اند و حجيت سنت را اثبات مى کنند. افزون بر به دست دادن اين نصوص، رواياتى مطرح مى شوند که تأکيد دارند اطاعت از اهل بيت علیهم السلام، فرمانبرى از پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم است. بنا بر اين، ميراث علمى و سيره عملى آنان نيز سنت پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم محسوب مى شود.
فصل سوم: معيار شناخت سنت نبوى
اين فصل اختصاص دارد به اسنادى که اثبات مى کنند براى دستيابى به سنت اصيل نبوى، راهى جز مراجعه به خاندان پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم نيست؛ زيرا گنج هاى احاديث پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم نزد آنهاست و مستند سخنان اهل بيت علیهم السلام ، سنت نبوى است. بر اين اساس، بهترين معيار براى شناخت سنت پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم ، رجوع به خاندان رسالت است؛ زيرا معارف صحيح اسلامى به طور کامل نزد غير آنان نيست. پايان بخش اين فصل، تحليلى است در باره شيوه احراز سنت.
فصل چهارم: اهميت حديث شناسى
آشنايى با احاديث پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم و اهل بيت علیهم السلام ، تنها راه دستيابى به سنت نبوى است. از اين رو، در اين فصل، بر تعليم و تعلم حديث، آموختن حديث به فرزندان، مذاکره حديث در جلسات عمومى و خصوصى و برکات آن و حفظ حديث و برکات آن، تأکيد شده و در پايان، چگونگى برخورد با اصناف مختلف حديث، تبيين مى شود و تحليلى در باره همگانى کردن آشنايى با حديث، مطرح مى شود.
فصل پنجم: نقل حديث
اين فصل، شامل گزارش هايى است در باره ترغيب به نقل حديث، اقسام راويان، فضيلت راويان متعهد، ويژگى هاى لازم براى راوى، آداب ايجابى و سلبى نقل حديث، مجاز بودن نقل معنا، مجاز بودن نقل سخن يک امام از امام ديگر و راه هاى تحمل حديث، همراه با تحليل هاى مورد نياز.
فصل ششم: کتابت حديث
اين فصل اختصاص دارد به رواياتى که بر کتابت معارف حديثى تأکيد مى کنند و از اين رو، در عصر پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم و نيز در دوران زندگى اهل بيت علیهم السلام ، احاديث آنان نوشته مى شد و در مقابل اين احاديث، گزارش هايى مطرح مى شود مبنى بر ممانعت پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم از نوشتن حديث و لذا پس از وفات پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم ، کتابت حديث، به طور رسمى ممنوع شد. اين گزارش ها، در ضمن يک تحليل نقد خواهند شد.
فصل هفتم: فهم حديث
اين فصل درباره درايت و فهم حديث، اکتفا نکردن به نقل و کوشش براى رفع موانع آگاهى از مقصود و معناى آن است. همچنين متن رواياتى که احاديث اهل بيت علیهم السلام را صعب و مستصعب دانسته اند، آورده مى شود و ضمن تحليلى مراد از آنها تبيين مى گردد.
فصل هشتم: ملاک هاى درستى احاديث
براى راستى آزمايى احاديثى که به اهل بيت علیهم السلام نسبت داده مى شوند، معيارهايى در روايات مطرح شده اند؛ مانند: مطابقت با قرآن، هماهنگى با سنت و موافقت با قلب، فطرت و حق. در فصل هشتم، معيارهاى ياد شده، مطرح و تبيين مى شوند.
فصل نهم: عرضه حديث
بهترين راه براى اطمينان يافتن از صحت حديث، در صور