85
شناخت نامه حدیث - جلد سوم

مکانت حدیثی

علمای رجال، او را از بزرگان حدیث کوفه دانسته و به بزرگی، جلالت و وثاقت توصیف کرده و به فضل، علم، فقه و دیانت ستوده‏اند.۱ ابن فضّال، بیش از صد استاد داشته و بیش از سی شاگرد از وی نقل روایت کرده‏اند.۲ برخی مشایخ او عبارت‏اند از: عبد اللّٰه بن مَیمون، عبد اللّٰه بن سنان، اسحاق بن عمّار، عبد اللّٰه بن بُکَیر، اَبان بن عثمان، ابراهیم بن عیسی و صفوان جمّال. ابراهیم بن هاشم، احمد بن خالد برقی، احمد بن محمّد بن عیسی، حسن بن علی وشّاء و محمّد بن حسین بن ابی خطّاب نیز از شاگردان وی یادشده‏اند. کشّی، از بعضی نقل می‏کند که به‏جای حسن بن محبوب، حسن بن علی بن فضّال از اصحاب اجماع است.۳ وی، جزﺀ راویان و محدّثان ثقه از اصحاب امام رضا علیه السلام۴ به شمار می‏آید.

احادیث و آثار

نام او در بیش از هزار و ۶۴۷ سند از روایات کتب اربعه، در موضوعات مختلف، فقهی، اعتقادی و اخلاقی واقع شده است.۵ ابن فضّال، کتاب‏های بسیاری نگاشت. فهرست‏نگاران، دوازده کتاب او را یادآور شده‏اند که برخی از آن‏ها عبارت‏اند از: کتاب التفسیر؛ کتاب الصلاة؛ کتاب الرجال؛ کتاب الابتداء و المبتدأ (توحید و نبوّت) و کتاب النوادر.۶ برخی مباحث رجالی ابن فضّال به رجال کشّی انتقال یافته است.

1.. رجال النجاشی: ج۱ ص۱۲۷-۱۳۲ ش۷۱، الفهرست، طوسی: ص۹۸ ش۱۶۴، رجال الطوسی: ص۳۵۴ ش۵۲۴۱.

2.. معجم رجال الحدیث: ج۵ ص۵۰ ش۲۹۸۳ و ج۲۳ ص۷ ش۱۵۱۲۹

3.. رجال الکشّی: ج۲ ص۸۳۱ ش۱۰۵۰.

4.. رجال الطوسی: ص۳۵۴ ش۵۲۴۱، رجال البرقی: ص۵۴، الفهرست، طوسی: ص۹۸ ش۱۶۴.

5.. معجم رجال الحدیث: ج۵ ص۵۰ ش۲۹۸۳ و ج۲۳ ص۷ ش۱۵۱۲۹.

6.. رجال النجاشی: ج۲ ص۱۳۱ ش۷۱، الفهرست، طوسی: ص۹۸ ش۱۶۴، الفهرست، ابن ندیم: ص۳۷۱.


شناخت نامه حدیث - جلد سوم
84

احادیث و آثار

ابن محبوب، از محدّثانی است که در همه ابواب فقه، از وی روایت گزارش شده است. نام وی در ۳ هزار و ۶۳۸ سند، در کتب اربعه واقع شده است. از جمله کتاب‏های وی: کتاب المشیخة است که شیخ آقا بزرگ تهرانی، تبویب آن را به ترتیب کتاب‏های فقهی می‏داند و ترتیب فصل‏بندی آن را داوود بن کوره قمّی انجام داده است.۱ ابن ادریس حلّی، از این کتاب ۴۵۰ حدیث انتخاب کرده و در السرائر خود، آورده است. این کتاب، جزﺀ اوّلین کتاب‏هایی است که در علم رجال، نگارش شده است۲ از دیگر کتاب‌های اوست: کتاب النوادر، که حدود هزار ورق بوده است؛ همچنین کتاب المراح، که ابن ندیم، این کتاب را به کتب وی اضافه کرده است همچنین کتاب التفسیر؛۳ و کتاب معرفة رواة الأخبار۴ را می‏توان برشمرد.

۵۴. حسن بن علی بن فضّال (م ۲۲۴ ق)

پس از امام صادق علیه السلام، در تمام عمر به امامت عبد اللّٰه اَفطَح، پس از امام صادق علیه السلام و قبل از امام کاظم علیه السلام اعتقاد داشت و هنگام مرگ، از عقیده خود بازگشت،۵ ولی فرزندان او بر اعتقاد خود باقی ماندند. خاندان فضّال همگی توثیق شده‏اند. امام حسن عسکری علیه السلام درباره کتاب‏های بنی فضّال فرمود: «به روایات آنان، عمل کنید، ولی آرای آنان را کنار بگذارید».۶ وی در سال ۲۲۴ ق درگذشت.۷

1.. الذریعة: ج۱۰ ص۱۷۱ ش۳۴۱ و ج۱۹ ص۵۷ ش۲۹۶.

2.. السرائر : ج۳ ص۵۸۹.

3.. الفهرست، طوسی: ص۹۶ و ۹۷ ش۱۶۲، الفهرست، ابن ندیم: ص۳۶۸، الأعلام: ج۲ ص۲۱۲.

4.. معالم العلماء : ص۳۳.

5.. رجال النجاشی: ج۱ ص۱۲۹ ش۷۱، الفهرست، طوسی: ص۹۷ ش۱۶۴.

6.. الغیبة، طوسی: ص۳۸۹-۳۹۰.

7.. رجال النجاشی: ج۱ ص۱۳۲ ش۷۱.

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد سوم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 995
صفحه از 323
پرینت  ارسال به