از وی روایت کردهاند که از این میان، عروة بن زبیر، قاسم بن محمّد بن ابی بکر (خواهرزاده و برادرزاده عایشه) و نیز ابو سلمة بن عبد الرحمان۱ و عمرة بن عبد الرحمان بن سعد،۲ به ترتیب، در رتبه بیشترین نقل از وی قرار دارند.۳ مزی، او را «الکثیر الطیب» دانسته است.۴
احادیث و آثار
روایات عایشه، در همه صحاح اهل سنّت، ذکر شدهاند. او پس از ابو هُرَیره و ابن عمر، بیشترین حجم روایات را از پیامبر صلی الله علیه و اله نقل کرده است.۵ ابن حنبل، در روایتی صحیح از او، اِخبار پیامبر صلی الله علیه و اله نسبت به شهادت امام حسین علیه السلام را نقل میکند.۶ برخی منابع شیعی نیز به نقل از ابن سعد، نص بر ائمّه اثنی عشر را از او نقل کردهاند.۷
۶. ابوهُرَیرَه (م ۵۸ ق)
نام وی پیش از اسلام، عبد شمس بود که پیامبر صلی الله علیه و اله آن را به عبد الرحمان، تغییر داد.۸ در
1.. ذهبی تصریح میکند که اُمّ کلثوم، خواهر عایشه، مادر رضاعی وی بوده و عایشه، خالۀ رضاعی او به حساب میآید (ر.ک: سیر أعلام النبلاء: ج۴ ص۲۸۸ ش۱۰۸). با این توصیف، در صدر فهرست راویان از عایشه، محارم وی هستند.
2.. ذهبی، او را تربیت یافته و شاگرد عایشه معرّفی میکند (ر.ک: سیر أعلام النبلاء: ج۴ ص۵۰۷ ش۱۹۹).
3.. بر اساس شمارش بشار عوّاد در المسند الجامع، روایات غیر تکراری عروه، ۳۵۱، قاسم بن محمّد، ۹۸، ابو سلمه، ۶۹ و عمره، ۶۴ روایت از مجموع ۱۳۷۰ روایت عایشه هستند (ر.ک: المسند الجامع: ج۱۹ ص۲۴۱ - ج۲۰ ص۴۳۴).
4.. تهذیب الکمال: ج۳۵ ص۲۲۷ ش۷۸۸۵.
5.. ذهبی، شمار احادیث او را ۲ هزار و ۲۱۰ حدیث دانسته که ۱۷۴ حدیث او را هم بخاری و هم مسلم نقل کردهاند و شمارۀ احادیث ابو هُرَیره را ۵ هزار و ۳۷۴ حدیث میداند که بخاری و مسلم در ۳۲۶ روایت او مشترکاند. نیز عدد احادیث ابن عمر، ۲ هزار و ۶۳۰ حدیث معرّفی شده است (ر.ک: سیر أعلام النبلاء: ج۴ ص۱۳۹ و ۶۳۲ ذیل ش۱۲۶ و ج۲ ص۲۳۸ ذیل ش۴۵).
6.. مسند ابن حنبل: ج۱۰ ص۱۸۰.
7.. کفایة الأثر: ص۱۸۷.
8.. سیر أعلام النبلاء: ج۲ ص۵۷۸ ش۱۲۶، الاستیعاب: ج۴ ص۳۳۲.