گرفتن پاسخ از امام عليه السلام و بازگشت قاصد از مكّه لازم بوده، به مدّتى كه خودِ او در مدينه مانده و مدّتى كه براى استراحتْ نياز داشته ، بيفزاييم ، زمان سفرش ، به طور قطع ، بيش از يك ماه مىشود .
۳ . بعيد به نظر مىرسد راهنمايانى كه به سختىهاى راه عادت دارند ، هر دو از تشنگى هلاك شوند ؛ امّا مسلم و همراهانش زنده بمانند.
۴ . فال بد زدن ، در فرهنگ اسلامى ، نكوهيده است .۱ از اين رو ، بعيد به نظر مىرسد كه شخص والامرتبهاى همچون مسلم - كه امام حسين عليه السلام او را به نمايندگى از جانب خود براى چنان مأموريت مهمّى انتخاب كرده - ، به بهانه فال بد زدن ، از نمايندگى امام عليه السلام استعفا دهد.
۵ . در نقل ابن كثير ، تعبير «استعفا» و «كنارهگيرى» نيامده است ؛ بلكه تنها مسلم از امام حسين عليه السلام نظر خواسته و كسبِ تكليف كرده است.
۶ . متّهم شدن شخصيت بزرگى مانند مسلم به ترس و سستى در انجام دادن وظيفه از جانب امام حسين عليه السلام ، بعيد است .
بر پايه اين دلايل و قرائن ، مىتوان گفت : در موضوع استعفاى مسلم از نمايندگى امام حسين عليه السلام و وقايع مربوط به آن ، ترديد جدّى وجود دارد و چنين مىنمايد كه ساختن اين گونه داستانها، توسّط هواداران بنى اميّه و با هدف تحريف تاريخ عاشورا صورت گرفته است و جاعلان ، بسيارى از حقايق تاريخى را با داستانهاى جعلى در آميختهاند .
۴ / ۲
وارد شدن مسلم به كوفه و بيعت كوفيان با او
۱۱۱.تاريخ الطبرى - به نقل از ابو مخنف - : مسلم آمد تا وارد كوفه شد و در خانه مختار بن ابى عُبَيد - كه امروز ، خانه مسلم بن مُسَيَّب ناميده مىشود - فرود آمد. شيعيان به رفت