21
قرآن‌شناسی امامیه در پژوهش‌های غربی

مئیر برـ اشر

مِئیر بَر‌ اَشِر در سال ۱۹۵۵ در روستای الرشیدیه در جنوب شرق مراکش دیده به جهان گشود. دوران رشد علمی و تحصیلی خود را در دانشگاه بیت المقدس سپری کرد. تحصیلات دانشگاهی را در دانشگاه عبری بیت المقدس به پایان رساند و در سال ۱۹۹۱ رساله دکتری خود را در موضوع تفاسیر متقدم امامیه تسلیم دانشگاه کرد. در دوران تحریر رساله، به مدت یک سال به فرانسه رفت و در دانشگاه سُربُن پاریس به مطالعه و تحصیل مشغول شد. اکنون کرسی درس وی در واحد زبان و ادبیات عربی در دانشگاه عبری بیت المقدس برپاست. وی همچنین مدیر مؤسسه مطالعات آسیایی و آفریقایی بود. تخصص او شیعه‌شناسی و تفاسیر شیعی (به ویژه امامی) است. (برگرفته از زندگی‌نامه خودنوشت بَر‌ اَشِر نقل‌شده در پایان‌نامه کارشناسی ارشد علی حسن‌نیا با عنوان «ترجمه و نقد کتاب قرآن کریم و تفاسیر متقدم شیعه امامیه»، دانشکده علوم حدیث، ۱۳۸۶).

پاول زاندر

پاول زاندر، متخصص در تاریخ کلام شیعه، در سال ۱۹۹۲ از رساله دکتری خود با عنوان میان کاریزما و عقل: تحولات کلام امامیه در دوره شکل‌گیری در دانشگاه گوتینگن دفاع کرد. او را باید سرسلسله نسل جدیدی از محققان کلام شیعی دانست که تحلیل‌های خود را به جای منابع ملل و نحل اهل سنت، بر منابع کهن شیعی بنا می‌کنند.

راینر برونر

راینر برونر، متولد ۱۹۶۴ در آلمان، تحصیلات دانشگاهی خود را در مقاطع فوق لیسانس و دکتری در سال‌های ۱۹۹۱ و ۱۹۹۶ در دانشگاه فرایبورگ آلمان گذراند و در سال ۱۹۹۸ با سمت استادیاری به فعالیت در همان دانشگاه ادامه داد. وی در سال‌های بعد با دانشگاه‌های بازل، سوربن، عبری اورشلیم و پرینستون نیز همکاری کرد. برونر از سال ۲۰۰۵ تا کنون عضو مرکز ملی مطالعات علمی فرانسه است. علائق مطالعاتی او شامل تاریخ، کلام و تفسیر شیعه، منازعات سنی‌ ‌ شیعی (به‌ویژه در دوران معاصر)، و اسلام در اروپا است. برونر محقق پرکاری است و از تا کنون از او ۹ کتاب و ده‌ها مقاله منتشر شده که اغلب آنها به زبان آلمانی


قرآن‌شناسی امامیه در پژوهش‌های غربی
20

جوزف الیاش

جوزف الیاش در سال ۱۹۳۳ در اورشلیم به دنیا آمد و تحصیلات دانشگاهی خود را تا مقطع فوق لیسانس در دانشگاه عبری اورشلیم، و مقطع دکتری را در دانشگاه لندن گذراند. وی چهار سال استادیار دانشگاه کالیفرنیا بود و پس از آن به دانشکده اوبرلین پیوست. موضوع مورد مطالعه او فقه و الهیات شیعی بود. او که پیش از انقلاب اسلامی ایران چندین بار به ایران سفر کرده بود، بعد از انقلاب دانش آکادمیک خود در زمینه شیعه‌شناسی را به میدان نزاع‌های سیاسی میان ایران و غرب آورد. الیاش در سال ۱۹۸۱ بر اثر سکته قلبی درگذشت.

اتان کلبرگ

اتان کلبرگ، سرشناس‌ترین شیعه‌پژوه غربی، در سال ۱۹۴۳ در تل‌آویو به دنیا آمد. او تحصیلات دانشگاهی خود را تا مقطع فوق لیسانس در دانشگاه عبری اورشلیم گذراند و مدرک دکترایش را در سال ۱۹۸۱ از دانشگاه آکسفورد گرفت. عنوان پایان‌نامه دکتری او «نگرش تشیع امامی به صحابه پیامبر» بود. تاریخ، کلام و حدیث شیعه مهم‌ترین علائق پژوهشی او هستند. در ایران او را بیشتر به کتابش درباره ابن طاووس با عنوان کتابخانه ابن طاووس و احوال و آثار او می‌شناسند. اما در سال‌های اخیر بسیاری دیگر از نگاشته‌های او نیز به فارسی ترجمه شده است. در مقالات او به موضوعات متنوعی در حوزه شیعه‌پژوهی از جمله حدیث شیعه، امامت، خلفا و صحابه از نگاه شیعیان، تقیه و... پرداخته شده است. از این میان شماری از کارهای او نیز درباره نگاه امامیه به قرآن و تفسیر است که از مهم‌ترین آنها فعالیت‌های او درباره سیاری و کتاب القرائات با همکاری محمدعلی امیرمعزی است.

بنیامین تاد لاوسن

لاوسن، متولد ۱۹۴۸، مدرک دکترای خود را در رشته مطالعات اسلامی در سال ۱۹۸۷ از دانشگاه مک‌گیل دریافت کرد و تا یک سال بعد از آن استاد همان دانشگاه بود. از آن پس تا کنون وی دانشیار دانشگاه تورنتو، و همچنین عضو مرکز مطالعات دینی و مرکز مطالعات یهودی این دانشگاه است. لاوسن کتاب‌ها و مقالات بسیاری عمدتا در زمینه‌های آیین بابی، تصوف، تشیع و تفسیر منتشر کرده است.

  • نام منبع :
    قرآن‌شناسی امامیه در پژوهش‌های غربی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيّد محمد علي طباطبايي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 9031
صفحه از 311
پرینت  ارسال به