89
قرآن کتاب اخلاق

سختی‌ها دست از تلاش برنمی‌دارد و همچون کوه استقامت می‌ورزد. این معنا بیان‌کننده آن است که محل صبر، هنگام سختی‌هاست و ویژگی مشترک تمام سختی‌ها آن است که با طبع انسان سازگار نیست و نفس انسان به طور طبیعی از آن گریزان است. بر این اساس هنگام رفاه و گشایش و آسایش، صبر معنا ندارد و در آسانی‌ها جای بحث از صبر نیست.

از آن جا که صبر به معنای حبس نفس و خودنگهداری است، برخی آن را به روزه معنا کرده، صبر در آیه ۱۵۳ سوره بقره۱ را به معنای روزه د‌انسته‌اند، اما به نظر می‌رسد تفسیر صبر به روزه، از باب تطبیق مفهوم بر مصداق است، نه تفسیر مفهومی؛ یعنی روزه معنای صبر نیست، بلکه یکی از مصادیق کامل صبر است.۲

البته برخلاف آنچه بعضی تصور می‏کنند، صبر هرگز به معنای تحمل بدبختی‌ها و تن دادن به ذلت و تسلیم در برابر سختی‌ها و پذیرش شکست نیست. صبر و شکیبایی، پایداری و استقامت در برابر مشکلات و حوادث و ناملایمات است. به این دلیل است که در قرآن کریم، صبر از مهم‌ترین و محکم‌تریم امور برای رسیدن به اهداف کوچک و بزرگ دانسته شده است۳ و در حدیث شریف به نقل از امیرالمؤمنین علیه السلام می‌خوانیم:

علیکم بالصبر، فان الصبر من الایمان کالرأس من الجسد، و لا خیر فی جسد لا رأس معه، و لا فی ایمان لا صبر معه.۴

1.(یا أیهَا الَّذینَ آمَنُوا اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرینَ).

2.ر.ک: تفسیر تسنیم، ج۷، ص۵۸۴.

3.لقمان: ۱۷: (إِنَّ ذلِک مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ)؛ این کار از محکم‌ترین کارها است.

4.نهج البلاغة، حکمت ۸۲.


قرآن کتاب اخلاق
88

(لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فی‏ کبَدٍ)۱ و (إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ نُطْفَةٍ أمْشاجٍ نَبْتَلیهِ فَجَعَلْناهُ سَمیعاً بَصیراً)۲ می‌توان به این نتیجه رسید که خلقت و زندگی انسان آمیخته با صبر است و بدون آن از عهده امتحانات و بلایای روزگار برنمی‌آید. پس کسی که در ایجاد و تثبیت فضیلت صبر در خود موفق‌تر باشد، با ارتقاء صفات انسانی خویش، موفقیت خود را نیز تضمین کرده است.

واژه‌شناسی صبر

«صبر» در لغت به معنای خویشتن‌داری از جزع و فزع هنگام سختی است.۳ برخی، صبر را خصلتی مرکب از وقار و شجاعت دانسته‌اند۴ و برخی صبر را نگهداری نفس از بی‌‌تابی، غضب، زبان از شِکوِه و شکایت، و جوارح از تشویش و کارهایی چون گریبان چاک زدن دانسته‌اند.۵ قرآن کریم نیز صبر را برابر جزع و بی‌‌تابی دانسته است.۶ ازاین‌رو صبر به معنای «خودنگهداری و ثبات» است.۷ بر این اساس صبر یکی از صفات بازدارنده است و آدمی را از بی‌‌تابی و عنان اختیار از کف دادن باز می‌دارد و نشان‌گر توان بالای تحمل سختی‌ها و مقاومت در برابر ناملایمات است. انسان صبور، بر خود مسلط است و به سبب

1.بلد: ۴.

2.انسان: ۲.

3.الصحاح، ج۲، ص۷۰۶؛ لسان العرب، ج۴، ص۴۳۷: «حبس النفس عن الجزع».

4.مفردات الفاظ القرآن، ص۲۷۳

5.نضرة النعیم، ج۶، ص۲۴۴۲.

6.ابراهیم: ۲۱: (سواء علینا أجزعنا أم صبرنا).

7.ر.ک: تفسیر تسنیم، ج۷، ص۵۷۱.

  • نام منبع :
    قرآن کتاب اخلاق
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    اتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 59586
صفحه از 291
پرینت  ارسال به