219
قرآن کتاب اخلاق

همان گونه که مشاهده می‌شود تمام آنچه به عنوان مهربانی و ملاطفت مطرح است، از جنس رفتار جوارحی است. ازاین رو‌ با اطمینان می‌توان مودّت و دوستی را که در قلب مسکن می‌گزیند، از مهربانی که در رفتار متجلی می‌شود، تفکیک کرد و مهربانی و نیکی به هم‌نوعان را متوقف بر محبّت قلبی ندانست. در این جا ذکر دو نکته خالی از فایده نیست:

۱. اگرچه ممکن است رفتار نیک، برخاسته از محبّت قلبی نباشد ولی می‌تواند نقطه آغازی برای ابراز محبّت به هم‌نوع و ایجاد محبت در قلب او به شمار آید و محبّت‌آفرین باشد. از امام سجاد علیه السلام نقل است:

أوحی الله ـ عزّ و جلّ ـ إلی موسی علیه السّلام: حببنی إلی خلقی، و حبب خلقی إلیّ. قال: یا ربّ کیف أفعل؟ قال: ذکرهم آلائی و نعمائی لیحبونی.۱
خدای عزیز و جلیل به موسی علیه السلام فرمود: مرا نزد بندگانم محبوب گردان. موسی پرسید: پروردگارا! چگونه این کار را انجام دهم؟ فرمود: نعمت‌های مرا به آنان یادآوری کن تا دوستم داشته باشند.

در بحث «محبّت اختیاری یا غیر اختیاری» به برخی رفتارهای محبّت‌آفرین اشاره کردیم. هدیه دادن،۲ حُسن ظن یا خوش‌گمانی،۳

1.منیة المرید، ص۱۱۶.

2.بحار الأنوار، ج۷۷، ص۱۶۶، ح۲: رسول الله۹: «الهدیة تورث المودّة و تجدد الاخوّة و تذهب الضغینة؛ هدیه دادن، دوستی به بار می‌آورد، برادری را تازه می‌سازد و کینه را می‌زداید».

3.غرر الحکم، ح۹۰۹۴: «من حسن ظنه بالناس حاز منهم المودّة؛ هر کس به مردم خوش‌گمان باشد، دوستی آنان را به دست می‌آورد».


قرآن کتاب اخلاق
218

(مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذینَ مَعَهُ أشِدَّاءُ عَلَی الْکفَّارِ رُحَماءُ بَینَهُمْ).۱
محمّد، پیامبر خدا، و کسانی که با او هستند، بر کافران سختگیرند و با یکدیگر مهربان.

«شدّت» و «رحمت»، تجلّی رفتاری مؤمنان است که در ارتباط با دو گروه کفار و مؤمنان متجلی می‌شود. طبرسی به نقل از حسن بصری، در باره رفتار شدید مؤمنان با کفار و رفتار توأم با مهربانی آنان با برادران ایمانیشان می‌نویسد:

شدّت مؤمنان به جایی رسیده بود که حتی از لباس مشرکان دوری می‌جستند که به لباس آنان نچسبد، و نیز بدن‌های خود را از بدن‌های آنان دور می‌گرفتند که به بدن آنان تماس پیدا نکند. و مهربانی آنان با یکدیگر به جایی رسیده بود که هیچ مؤمنی برادر دینی خود را نمی‌دید مگر آن‌که با او روبوسی می‌کرد و دست می‌داد.۲

امام صادق علیه السلام نیز در باره نحوه سلوک مؤمنان در عصر نبوی با اشاره با این آیه شریفه می‌فرماید:

1.فتح: ۲۹.

2.ر.ک: ترجمۀ جوامع الجامع، ج‏۶، ص۷۹؛ ترجمۀ مجمع البیان، ج‏۲۳، ص۱۷۶.

  • نام منبع :
    قرآن کتاب اخلاق
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    اتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 59693
صفحه از 291
پرینت  ارسال به