پیشگفتار
پژوهشکده تفسیر اهل بیت علیهم السلام پژوهشگاه قرآن و حدیث، وابسته به موسسه علمی - فرهنگی دارالحدیث، از آغاز تأسیس تا کنون، به هدف تبیین علمی و روشمند مبانی، جایگاه، میراث و روششناسی مکتب تفسیر امامیه طرحهای پژوهشی متعددی را در گروههای پژوهشی سهگانه خود به انجام رسانده است.
گروه قرآنشناسی و دانشهای پیرامونی این پژوهشکده نوپا توانسته است با یاری خدا و توجهات اهل بیت علیهم السلام سومین طرح پژوهشی پایان یافته خود را به شکل کتاب حاضر تقدیم قرآنپژوهان فرهیخته نماید.۱ این نوشتار به چگونگی تعامل و بهرهوری روشمند از احادیث قرآنی امامیه پرداخته است و بر این مهم تأکید دارد که روایات قرآنی امامیه با همه گوناگونی و تنوع محتواییشان، قابل ساماندهی در یک الگوی جامعاند؛ الگویی مبتنی بر منطق علمی اهل بیت علیهم السلام در شناخت و تفسیر و تبیین قرآن.
این اثر به تعمیق مباحث نظری در مبحث روششناسی تفسیر روایی یاری میرساند، منبعی برای بازپژوهی احادیث قرآنی اهل بیت علیهم السلام است و در همان حال در عینیسازی دانش ویژه اهل بیت علیهم السلام در عرصه قرآنشناسی مشارکت میجوید. این نوشته کوشیده است با فرورفتن در لایههای زیرین معنایی و استخراج آموزههای ناب از آیات شریف قرآن، مزیت انحصاری مکتب تفسیر امامیه در مطالعات جریانشناسی تطبیقی تفسیر را در پیشدید قرآنپژوهان معاصر قرار دهد. از این رو کتاب حاضر در دو ساحت نظری و تطبیقی تصنیف شده است؛ در بخش نخست، نویسنده تلاش نموده است از خلال طرح مباحث نظری،