11
گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق

درآمد

این کتاب در امتداد واکاوی نظریه تفسیری امامیه است که نویسنده، پیش‏تر مبانی کلامی آن را در پژوهشی دیگر به بحث نشانده است.۱ نگارنده در مؤلفه «قلمرو»، از مؤلفه‏های پنج‏گانه نظریه تفسیری امامیه، به این مهم اشاره دارد که فهم قرآن فرآیندی گام به گام از معناشناسی واژگان تا استخراج آموزه‏ها و نظریه قرآنی است و متوقف در تبیین مدالیل ظاهری آیات نیست؛ لذا تأویل، جری و تطبیق و استنطاق نیز از ساحت‏های فهم قرآن است که تفسیر امامیه بدان تأکید دارد و این مهم، وام گرفته از الگوی اهل بیت علیهم السلام در تبیین قرآن است. در همان زمان، این دغدغه در ذهن نگارنده شکل گرفت که آیا نظام و سازوکار منطقی میان احادیث قرآنی اهل بیت علیهم السلام وجود دارد؟ آیا اکتشاف طرح‏واره جامع برای طبقه‏بندی منطقی و توجیه‏پذیر‏ این احادیث امکان دارد؟ اگر آری، این طرح‏واره کدام است و آن را باید از کجا جست‏وجو کرد؟ نگارنده، مؤلفه قلمرو فهم قرآن را به عنوان پیش‏فرض خود قرار داده و به تحقیق در مستندسازی آن پرداخته است. فرضیه مذکور با تحقیقات بیشتر و هدایت پژوهش‏های تحصیلات تکمیلی رشته تفسیر روایی و علوم قرآن و حدیث به آزمون گذاشته شد. در این پژوهش‏ها فرضیه مذکور توفیق لازم در اکتشاف طرح‏واره لازم برای طبقه‏بندی احادیث قرآنی را پیدا کرد و با افزودن بخش‏هایی به فرضیه اولیه تکامل یافت که صورت کامل شده آن در این پژوهش ارائه می‏شود.

1.. مبانی کلامی امامیه در تفسیر.


گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق
10

الگویی مفهومی ارائه نماید تا گونه های مختلف موجود در روایات قرآنی امامیه را تمایز بخشد. در بخش دوم که بیشترین حجم پژوهش را به خود اختصاص داده است، نظریه مفهومی نویسنده در قالب تحلیل نمونه‌های متعدد روایی بسط و تفصیل و تطبیق یافته است. از نگاه نویسنده کتاب، الگوی نظری ارایه شده در این اثر، آن اندازه جامعیت و دقت دارد که بتوان از آن در مطالعات تفسیر روایی بهره جست و به دسته‌بندی و طبقه‌بندی روایات تفسیری و ناظر به قرآن در جوامع حدیثی - تفسیری امامیه پرداخت.

فرصت را مغتنم می‌شمارم و در این جا از نویسنده فرهیخته، سخت‏کوش و دانشور این اثر، جناب حجةالإسلام دکتر علی راد، دانش آموخته حوزه علمیه و فارغ التحصیل دانشگاه قرآن و حدیث و نیز همکاران نشر کتاب تشکر و قدردانی می‌کنم و برایشان حیات طیبه و بهترین فرجام را آرزو می‌نمایم. امید آن که در سایه توجهات حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف شاهد عرضه آثاری دیگر در عرصه مباحث نظری و تطبیقی تفسیر روایی باشیم.

مسئول پژوهشکده تفسیر اهل بیت علیهم السلام

عبدالهادی مسعودی

دوم خرداد ۱۳۹۷

رمضان المبارک ۱۴۳۹

  • نام منبع :
    گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق
    سایر پدیدآورندگان :
    علي راد
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1451
صفحه از 312
پرینت  ارسال به