ذلك هلاك النفس.۱
خدمت كردن به تن، اين است كه لذّتها و خواهشها و خوشیهايی را كه میخواهد، برايش برآورده سازی و اين، خود، موجب نابودیِ نفس است.
از این رو ميتوان گفت: لذّتراني، درخواست لذّت و خواهشهاي نفساني است كه به واسطه وجود مجموعهای تهدیدات و پيامدهاي منفي در آنها، عاقبت، انسان را به نابودی منتهي ميكند. اين شاخص ميتواند معياري براي تشخيص لذّت مطلوب از نامطلوب باشد. با داشتن این ملاک، كلمات گوهربار معصومان علیهم السلام نتایج ارزشمندی را در جهت تعیین مصادیق لذّت مطلوب یا نامطلوب، به دست ما میدهند.
پيامدهاي لذّتراني
هنگامي كه سخن از موضوعی مانند مصرف مواد مخدّر به ميان ميآيد، چه چيزي به ذهنتان خطور ميكند؟ شايد در ابتدا این موارد به ذهن بیاید: نشئگي؛ وارد شدن در يك حالت خوشايند، شامل: لذّت، سبكي وزن، احساس پرواز و ... ؛ كمرنگ شدن اين حالت و سرانجام، خارج شدن از اين وضعیت. امّا آيا تمامش همين است؟ پس از چند ساعت، يادآوري اين تجربه خوشايند، باعث ميشود که انسان براي تجربه همان حالت اوّل، به سوي مصرف دوباره مواد مخدّر تحريك شود؛ امّا فرد در دفعات دوم و سوم و ... که مواد مصرف میکند، دیگر آن حالتي را كه در تجربه اوّل احساس كرده، به دست نمیآورد؛ زيرا سيستم عصبي بدن با مواد مخدّري كه در دفعات اوّليه، وارد بدن شده، سازگاري پيدا كرده