شدن موجبات این کار، به دلیل فوران آتش شهوت، آن را تکرار میکنند. این توالی و تکرار «پشیمانی» و «اقدام به آن عمل»، روان آنها را به شدّت آزار میدهد و سبب میشود که نوجوان، به سستی اراده، و شک و تردید در باره خود دچار گردد.
کوتاه سخن این که: عمل استمناء، با منحرف ساختن سیستم انعکاس روانی در مسائل جنسی، احساس لذّت و توانایی را مختل میسازد و به سرافکندگی و عقده حقارت در رفتارهای جنسی مشروع، پس از ازدواج و از این گذشته، به رشد جسمی جوانان نیز ضربه وارد میسازد و در یک کلام میتوان گفت: کامیابی برتر و مؤثّر را از فرد سلب میکند۱ .
سه. دچار شدن به تنگدستی در زندگی
همانطور که بیان شد، رفتن به سوی لذایذ نامطلوب و غرق شدن در هوسهای کمارزش به دلیل لذّتگرایی افراطی، انسان را دچار غفلت و بیاعتنایی نسبت به واقعیات زندگی میکند. در این گونه موارد، انسان فکر میکند که میتواند زندگی بدون سختی و زحمت داشته باشد و بر اساس علاقه افراطیای که به لذّت دارد، میخواهد از هر چیزی که موجب رنج و مشقّت میشود، فرار کند. لذا غرق در لذّتهای پست و هوسهای کماهمیت میشود، در حالی که زندگی دنیا قواعدی دارد که بر اساس آن در حرکت است.
یکی از این قواعد، این است که لذّتهایی که انسان در این عالم دنبال میکند، مقدّماتی دارد که تحصیل آنها همراه با رنج است و البته اصل اختلاط لذّات دنیا با رنج و زحمت، خود، حکمتی زیبا دارد که به آن اشاره کردیم. ولی به هر حال، این قاعده دنیاست که:
نابرده رنج، گنج، میسّر نمیشودمزدْ آن گرفت جان برادر که کار کرد
قرآن نیز بر این مسئله تأکید میکند و در یکی از آیات خود، با تعبیری جالب از این همراهی و آمیختگی زندگی با رنج و زحمت خبر میدهد:
لقد خلقنا الانسان فی کبد.۲
به راستی که انسان را در رنج آفریدیم.
بنا بر این انسان نمیتواند دنبال گنج بیرنج و زندگی بیزحمت باشد؛ ولی میتواند از میان لذّتهایی که همگی، مقدّمات رنجآوری دارند، آنهایی را برگزیند که برتر و پایدارتر باشند.
در این میان، گروهی از انسانها نمیخواهند به این مقدّمات ـ که بیشتر رنگ صبر و بردباری دارد ـ ، تن در دهند. از این رو، لذّتهایی را میطلبند که سهل الوصول و دم دست هستند، غافل از این که بر مرکب هوای نفس سوار شدهاند و به سوی رنجی عظیم سرازیر میشوند. لذا امام علی علیه السلام از چنین خطری گوشزد میکند و میفرماید:
إياك و طاعة الهوی، فإنّه يقود إلی كلّ محنة.۳
زنهار از فرمانبری هوس؛ زيرا اين كار، تو را به سوی هر رنجی میكشانَد.
هوای نفس، علاوه بر این که انسان را بر لذّتجویی آنی و فانی ترغیب میکند، هزینههای هنگفتی را نیز از وی میستانَد. چنین افرادی به خاطر ضعف خویشتنداری، حاضرند که هر مقدار هزینهای را