175
لذّت و شادکامي از ديدگاه اسلام

اگر چه خود را از آلودگي گناه حفظ كردند، با این حال، به همان لذّات دنيا راضي شدند و بيش از اين براي كسب آسايش آخرت، اقدام نكردند. فعاليت در راه كسب آسايش آخرت، در گرو كنترل اميال شهواني و صبر كردن در اين راه است. حضرت عيسي علیه السلام می‌فرماید:
بحقّ أقول لكم: يا عبيد الدنيا كيف يدرك الآخرة من لا تنقص شهوته من الدنيا و لا تنقطع منها رغبته.۱
به حق به شما می‌گويم: اين بندگان دنيا چگونه كسی [راحتی و آسايش] آخرت را درک می‌كند در حالی كه شهوتش را نسبت به دنيا كم نمی‌كند و از آن دل نمی‌كَنَد.

سه. رسوایی در روز قیامت

بخشـی از نکوهـش لذّت‌ها در دنیـا به خاطر رسوایی‌هایی است که اغلب اوقات برشهوترانی عارض می‌شود. بنا به برخي احاديث، چنین خطري در روز قیامت، افراد شهوتران را تهدید خواهد کرد. امام علی علیه السلام در این باره می‌فرماید:
لا توازی لذّة المعصیّة فضوح الآخرة و أليم العقوبات.۲
لذّت گناه، به رسوایی آخرت و درد عذاب‌های آن نمی‌ارزد.
طبق احادیث این باب، رسواییِ حاصل از شهوترانی در روز قیامت، به شکل‌های مختلفی وبال گردن فرد خواهند بود. یکی از این شكل‌ها در حدیثی از پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه وآله آمده است:
... الذين أشدّ نتناً من الجيف فالذين يتمتّعون بالشهوات و اللذّات و

1.. بحار الأنوار، ج ۱۴، ص ۳۱۵.

2.. غرر الحكم، ح ۱۰۸۶۶.


لذّت و شادکامي از ديدگاه اسلام
174

کسی باقی نماند مگر این که بدان وارد شود».۱ این چنین کنترل شهوت و پرهیز از هوای نفس، در آسایش اخروی مؤثّر است و از طرف دیگر، شهوترانی، در رنج و عذاب آخرت.

دو. ابتلا به حسرت و اندوه روز قیامت

مشاهده برخوردار شدن دیگران از مواهب و نعمت‌هاي بهشتي در آخرت، براي كساني كه در دنيا جهت رسیدن به آنها تلاشی نداشته‌اند، بسيار
سخت و آزاردهنده است، از اين جهت كه اين گروه بهره‌مندی برخی از لذّات برتر و پايدار آخرت را مي‌بينند؛ امّا به دليل از دست دادن فرصت‌ها، چيزي جز غم و غصّه عايد خودشان نخواهد شد. از اين رو، طبق بيان امير مؤمنان علیه السلام برابر هر لذّتي در دنيا، غم و غصّه‌ای در آخرت است:
ما إلتذ أحد من الدنيا لذّة إلّا كانت له يوم القيامة غصّة.۲
هیچ كسی از دنيا لذّتي [حرام] نمی‌برد، جز اين كه در روز قيامت، غم و اندوه [آن] نصيبش خواهد شد.
غم و اندوه، هم براي كساني خواهد بود كه بدون توجّه به عبرت‌ها و اندرزها، لذّات دنيا را بر هر چيز ترجيح دادند و با وارد شدن به گرداب فساد و گناه، عذاب آخرت را براي خود آماده ساختند و هم براي كساني خواهد بود كه

1.. پیامبر صلی الله علیه وآله: «لما خلق الله عز وجل الجنّة قال يا جبريل اذهب فانظر إليها فذهب فنظر فقال يا ربّ وعزّتك لا يسمع بها أحد إلّا دخلها ثمّ حفها بالمكاره ثمّ قال اذهب فانظر إليها فذهب فنظر فقال يا ربّ وعزّتك لقد خشيت ان لا يدخلها أحد فلمّا خلق النار قال يا جبريل اذهب فانظر إليها فذهب فنظر إليها فقال يا ربّ وعزّتك لا يسمع بها أحد فيدخلها فحفها بالشهوات ثمّ قال يا جبريل اذهب فانظر إليها فذهب فنظر إليها فقال يا ربّ وعزّتك لقد خشيت ان لأی بقي أحد إلّا دخلها»
(مسند ابن حنبل، ج ۲، ص ۳۵۴).

2.. مستدرك الوسائل، ج ۱۱، ص ۳۴۷.

  • نام منبع :
    لذّت و شادکامي از ديدگاه اسلام
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی عباسی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8661
صفحه از 179
پرینت  ارسال به