در باره جایگاه علم و هوا، نسبت به عقل و شهوت باید بدانیم، همان گونه که علم، از راه پرورش افکار و عقاید افراد وارد میشود و به تقویت عقل انتخابگر میپردازد، هوای نفس نیز در بسیاری از اوقات از همین شیوه استفاده میکند. لذا در کتاب معجم الفروق اللغویه، در باره فرق میان هوا و شهوت آمده است:
الفرق بينهما بأن الهوی يختصّ بالآراء و الاعتقادات، و الشهوة تختصّ بنيل المستلذات، و يدلّ عليه قوله تعالی: «و لا تتبع الهوی فيضلك» أی لا تتّبع ما يميل إليه طبعك و يقتضيه رأيك من غير أن يسند إلی دليل شرعی ... .۱
فرق میان این دو، در این است که هوا، به آرا و اعتقادات افراد اختصاص دارد، در حالی که شهوت، به میل به سوی چیزهای لذّتبخش اختصاص دارد. بر این مطلب، فرموده خدای متعال دلالت دارد که میفرماید: (از هوای نفس، پیروی نکن؛ چرا که تو را گمراه میکند)
۲ ؛ یعنی از آنچه که طبع تو بدان میل دارد و نظر تو آن را تأیید میکند، در حالی که مستند به هیچ دلیل شرعیای نیست، پیروی نکن!
به همین جهت، میبینیم که برخی افراد، حتّی حرام خدا را حلال میشمارند و برای شهوترانیهای خود، هزاران توجیه میتراشند. به عنوان مثال، برخی از پزشکان بیخبر و روانشناسان غیر محقّق ـ که در اسارت هوای نفس در آمدهاند ـ ، سعی دارند که عمل زشت و شوم