ليکرت، تهيه کردند. هر ماده از اين مقياس، با توجّه به متن کتاب مقدّس، تدوين شده است.
۵. آزمون شاخص هستهاي تجربيات معنوي
کاس و همکارانش۱ (۱۹۹۱ م، به نقل از غباري بناب و همکاران، ۱۳۸۴ ش) آزمون «شاخص هستهايِ تجربيات معنوي»۲ را با يازده سؤال ساختند. سه عامل با چرخش واريماکس، در اين آزمون به دست آمدند. عامل اوّل ـ که در برگيرنده دو ماده بود ـ ، با ارزش ويژه ۵۸/۴ سهم عمده واريانس را به خود اختصاص داد. عامل دوم، با ارزش ويژه ۹۶/۱ و عامل سوم نيز با ارزش ويژه ۲۹/۱ در اين آزمون، خود را نشان دادند. با توجّه به اين که برخي پرسشها به علّت کم بودن سؤالات، نتوانستند عامل جداگانهاي را تشکيل دهند، لذا تحليل دوبارهاي بر روي عامل اوّل صورت گرفت و در نتيجه، برخي سؤالاتِ عامل اوّل، تجربياتي را که منجر به اعتقاد و باور به خدا ميشوند، اندازه ميگيرند و بقيه، در برگيرنده رفتارها و نگرشهايي هستند که «تجربه ارتباط نزديک با خدا» را بيان ميدارند.
۶. مقياس مک شِري
مقياس ديگري که توسط مک شري و همکاران۳ (۲۰۰۲ م، به نقل از غباري بناب و همکاران، ۱۳۸۴ ش)، تهيه شده است، در برگيرنده ابعاد «اميدواري»، «معنايابي در زندگي»، «توانمنديِ گذشت از خطاي ديگران»، «باورها و ارزشهاي اخلاقي»، «مراقبتهاي معنوي»، «داشتن روابط حسنه با ديگران»، «باور به خدا»، «اخلاقي بودن»، «خلاقيت» و «اظهار وجود» است.
۷. مقياس دوبُعديِ دلبستگي به خداوند
مقياس دوبُعدي دلبستگي به خداوند، در سال ۲۰۰۲ م، توسّط روات و کيرک پاتريک، جهت ارزيابيِ شيوه دلبستگي افراد نسبت به خداوند، ابداع شده است. نتيجه انجام دادن اين آزمون، دو نمره (عدد) است که نمره اوّل، شاخص اجتناب