باشد (کينگ و هانت،۱ ۱۹۷۵ م). همچنين در مورد در آميختگي تعهّد مذهبي و پيامدهاي مذهبي (گلاک و استارک،۲ ۱۹۶۸ م) و نيز عدم توجّه به تمايز بين تعهّد مذهبي و محتواي مذهبي و عدم رابطه آن با جنبههاي مذهبي (کِرکپاتريک و هود،۳ ۱۹۹۰ م)، انتقادهايي مطرح شده است.
مقياسهاي چندبُعدي
به دنبال انتقاد از آزمون آلپورت (کِرکپاتريک و هود، ۱۹۹۰ م)، پژوهشگران سعي کردند با توجّه به کاربرد الگوهاي چندبُعدي در جهتگيريِ مذهبي، آزمونِ باورها و رفتارهاي مذهبي را با ديدي چندبُعدي، پيريزي کنند (اسپيلکا و همکاران، ۲۰۰۳ م). در همين خصوص، رويکردهاي منطقي، و منطقي ـ تجربي به دين، دريچه جديدي را بر اين موضوع گشودند.
۱. رويکردهاي منطقي
همـان طور که در جدول ۱ـ۳ـ۱ مشاهـده ميشود، گلاک (۱۹۶۲ م) نوعي ريختشناسيِ مؤثّري را در اين زمينه ارائه کرد. به نظر او، مذهب يا مذهبي بودن، داراي پنج بُعد فراگير است. هيلتي، مورگان و بورنز۴ (۱۹۸۴ م)، نشان دادند که اين الگوي پنجبُعدي يا پنجعاملي، نوعي ريختشناسيِ نظري، تدارک ميبيند که در اغلب مطالعات جامعهشناسان در باره ابعاد مذهب، مورد استفاده قرار گرفته است (گلاک و استارک، ۱۹۶۸ م).
برخي محقّقان ديگر، تا نُه بُعد و حتّي يازده بُعد براي مذهب در نظر گرفتهاند و به سنجش آن پرداختهاند (کينگ و هانت، ۱۹۷۵ م). به عنوان نمونه، هيلتي و همکاران (۱۹۸۴ م، به نقل از جان بزرگي، ۱۳۷۸ ش)، الگوي هفتعاملي براي دين در نظر گرفتهاند، که اين هفت عامل، شامل: دين (ايمان) شخصي، ناباوري ابهام، اُرتدکسي، پايداريِ اجتماعي، شناخت تاريخچه مذهب، هدف زندگي و کليسا رفتن است.