تا زماني که ميميرد و طي مراسمي ديني، او را به خاک ميسپارند و براي وي سوگواري ميکنند، همگي در جريان مجموعه بزرگي از باورها، آيينها و مراسم ديني انجام ميشوند و بدين ترتيب است که حضور پُررنگ و غيرقابل انکار دين در سراسر زندگي انسان و در هر کجاي دنيا را خاطر نشان ميکند.
دين، در زندگي روزمره شخصي و اجتماعي انسانها نيز نقشي تعيين کننده و هدايت کننده دارد. تحقيقات فراوان نشان دادهاند که دين، بهترين پيشبيني کننده مبرّا بودن از استعمال مواد مخدّر و مشروبات الکلي، در گير شدن در فعّاليتها و روابط جنسيِ پيش از ازدواج و خارج از ازدواج است (گورساچ، ۱۹۸۸ م).
بدين ترتيب، جنبههاي بسيار متعدّدي در زندگي انسانها وجود دارند که دين ميتواند در آنها درگير شود و نقش ايفا کند. وظيفه روانشناسان دين، توضيح اَشکال متعدّدي است که اعتقادات و باورهاي يک شخص در دنياي خاص وي عمل ميکنند و مؤثّر واقع ميشوند. بدين ترتيب، دين، يک «کنشگر»۱ در نظرگرفته ميشود؛ يعني دين، نيازهاي فردي، اجتماعي و فرهنگي بسياري را پاسخ ميگويد يا نشان ميدهد.
وظيفه روانشناختي دين
با توجّه به آنچه گذشت، نقش و وظيفه ما (به عنوان روانشناس) اين است كه وقتي كه سعي ميكنيم شخصيت و رفتار فرد را بشناسيم، اين بخش مهم از زندگي انساني را در مقابل خود داشته باشيم (اسپيلكا و همكاران، ۲۰۰۳ م). وظيفه روانشناسي دين، مطالعه، تحقيق، فهم، توضيح و تبيين نقشي است كه دين در زندگي فردي و اجتماعي افراد ايفا ميكند. هدف اصلي روانشناسي، فهميدن مردم است و روانشناسان سعي ميكنند اين وظيفه را با مطالعه انگيزش، شناخت، عواطف و رفتار انساني انجام دهند. اين همه، بدين معناست كه روانشناسان دين نيز بايستي در باره انگيزش، شناخت، عواطف و رفتار ديني، مطالعه و تحقيق نمايند.
روانشناسي دين، بررسي همهجانبه روندهاي گوناگون زيستشناختي و