تدوين پرسشنامة ۶۷ سؤاليِ رابطة انسان با خدا (بام اوّل)۱
بدين ترتيب، با اعمال تغييرات و اصلاحات فوق الذکر، پرسشنامهاي ۶۷ مادهاي تهيه شد. اين پرسشنامه نيز که به صورت مقياس ليکِرت تنظيم شده است، حاوي پانزده ماده براي اندازهگيري بُعد بيم (ترس از خدا)، پانزده ماده براي اندازهگيري بُعد اميد (نياز به خدا)، و شانزده ماده براي اندازهگيري بُعد محبّت به خداست. همچنين از هفت ماده براي اندازهگيري بُعد عداوت نسبت به خدا، هفت ماده براي اندازهگيري بُعد يأس و از هفت ماده براي اندازهگيري بُعد تجرّي، استفاده شده است.
اين پرسشنامه نيز مانند پرسشنامه ۷۱ سؤالي، به صورت ليکرت و با پنج گزينه از «کاملاً موافقم» تا «کاملاً مخالفم» تدوين شد. پس از تعيين مثبت يا منفي بودن محتواي پرسشها، شيوه نمرهگذاري آنها نيز تعيين شد. نهايتاً دستور العمل اجراي آزمون هم تهيه و در ابتداي پرسشنامه اضافه شد. بدين ترتيب، نسخه ۶۷ سؤالي «پرسشنامه رابطه انسان با خدا»، تهيه و آماده اجرا شد.
لازم به يادآوري است که بررسي آيات قرآن و همچنين احاديث رسيده از معصومان عليهم السلام ـ که شمّهاي از آنها در فصل پيش ذکر شده است ـ ، نشان ميدهد که در هر يک از ابعاد: بيم، اميد و محبّت به خدا، دو نوع گرايش اصلي را ميتوان مشاهده کرد: «خود مداري»، در برابر «خدا مداري». نوع نخست هر يک از سه بُعد، وضعيتي است که در واقع، فرد براي خود با خدا رابطه دارد: به دليل مشکلي که خودش دارد، نگران است؛ نياز به خدا دارد تا با کمک او نياز خود را برطرف کند؛ چون خدا به او کمک ميکند، پس خدا، دوست داشته ميشود. در حالي که نوع دوم هر يک از سه بُعد، وضعيتي است که فرد در واقع، براي خداست که با خدا رابطه دارد: به دليل عظمت و بزرگي خداوند، نگران و ترسان است؛ به خودِ خدا نياز دارد؛ چون خدا دوست داشتني است، او را دوست دارد. البته روشن است که گرايش دوم در هر بعدي، پيشرفتهتر و تحوّليافتهتر از نوع اوّل آن است. بنا بر اين، بر اساس