13
معنا و منزلت عقل در کلام امامیه

و یا شیعه را در دوران نخستین مکتبی باطنی معرفی کرده‌اند، پاسخ دهد.

در پایان بر خود فرض می‌دانیم از همه کسانی که این پژوهشکده را در تبیین ابعاد معرفتی اهل‌بیت علیهم السلام مدد می‌رسانند، قدردانی کنیم. از رئیس محترم پژوهشگاه قرآن و حدیث حضرت آیت‌الله ری‌شهری که بردبارانه و گشاده‌دست همه امکانات لازم را برای این خدمت علمی و معنوی فراهم ساخته‌اند و نیز قائم مقام محترم پژوهشگاه جناب ‌حجت‌‌الاسلام و‌المسلمین دکتر رضا برنجکار و مدیران و همکاران ارجمندشان که بیشترین سهم را در این میان برعهده داشته‌‌اند و از معاون محترم پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام جناب ‌حجت‌الاسلام والمسلمین اکبر اقوام کرباسی و از نویسنده محترم کتاب، دکتر محمد جعفر رضایی، قدردانی و سپاسگزاری می‌کنم و توفیقات بیشتر ایشان را خواستارم.

همه توفیقات را تنها به لطف حضرت حق‌تعالی می‌دانیم و بر این نعمت، سر سپاس و ستایش بر آستان جلال او می‌ساییم و سایه عنایت مولایمان حضرت ولی عصر(عج) را بزرگ‌ترین سرمایه برای به انجام رساندن رسالت بزرگ پاسداری از معارف مکتب وحی می‌شماریم.

محمدتقی سبحانی

رئیس پژوهشکده کلام اهل‌بیت علیهم السلام


معنا و منزلت عقل در کلام امامیه
12

می‌کردند و از آن رو که جامعه شیعه در هر دوره با تفاوت‌هایی از نظر وسعت و ضیق روبه‌رو بوده و عناصر جغرافیایی، سیاسی و فرهنگی در بیان اعتقادات و تفکر شیعی نقشی بسزا داشته‌اند، بررسی معارف و اندیشه‌های امامیه در دوره‌های مختلف تاریخی و در نهایت بازیابی و فهم عمیق معارف اهل بیت علیهم السلام ضروری به نظر می‌رسد. ضرورت این مهم به‌ویژه با ورود اندیشه‌های بیرونی و تقابل‌های نوین در عرصه مباحث فکری بیش از پیش خودنمایی می‌کند.

از این‌رو، شایسته است امروزه که با تشکیل یک نظام شیعی در ایران بسیاری از مردم جهان و نخبگان به شناخت فرهنگ اهل بیت علیهم السلام روی آورده‌اند و مخالفان نیز از سرِ کینه‌ورزی و بدخواهی برای خاموش کردن این نور الاهی به شبهه‌افکنی و تیره‌سازی فضای گفت‌وگوی علمی امید بسته‌اند، اقدامی اساسی و برنامه‌ای روش‌مند و علمی در تبیین اصول و مفاهیم پایه در مدرسه اهل بیت علیهم السلام و احیای میراث فکری ایشان در حوزه مباحث اعتقادی تدارک شود.

پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام دقیقاً بر اساس همین نگرش و تحلیل شکل گرفت تا قفل غفلت و غبار تغافل را از اندیشه تشیّع بزداید و آموزه‌های گران‌سنگ قرآن و اهل بیت علیهم السلام را معرفی کند. کتاب پیش رو که بخشی از کلان پروژه بازشناسی اندیشه کلامی امامیه در دوران نخستین است، حاصل تلاش یکی از پژوهشگران این پژوهشکده در موضوع عقل و تطوّر آن در نگاه امامیه تا نیمه سده پنجم است. در این کتاب به ماهیت عقل، قلمرو آن و رابطه‌اش با دیگر منابع معرفت دینی و تطوّر دیدگاه امامیه در این موضوعات در سده‌های نخستین پرداخته شده است. نویسنده کتاب سعی کرده تا با بررسی دقیق منابع و گزارش‌های موجود از این دوران، دیدگاه اصحاب امامیه در دوره حضور و تطوّر آن را در دوره‌های بعد - با توجه به عوامل فکری و اجتماعی مخلتف - بررسی کند و در خلال بحث به نظریه‌های رقیب که عقل‌گرایی تشیع را محصول رابطه شیعه و مکاتب دیگر مانند معتزله دانسته

  • نام منبع :
    معنا و منزلت عقل در کلام امامیه
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد جعفر رضايي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20661
صفحه از 297
پرینت  ارسال به