شود؛ زیرا کنترل خشم، چه در سطح هیجان و چه در عمل، یکی از اعمال مشکل محسوب میشود و اگر فرد مؤمن میتواند بر اساس اعتقاد خود پرهیز از آنها بکند، یک عمل مهم انجام داده است. عملی که شالوده ایمان را تشکیل میدهد و تقویت میکند. به همین دلیل، تقوا نیز میتواند، از کلیدیترین عوامل تقویت ایمان باشد؛ زیرا در تقوا محوریت عمل بر اساس دانشهای باید و نباید بوده و حدود رفتارها را تضمین میکند.
دو. جلب محبت خدا
عکس هشدار با غضب خداوند، روایاتی نیز با محبت و عشق خداوند، سعی در تشویق افراد به پرهیز از خشم مینمایند؛ زیرا نیاز عاطفی انسان به منبع عاطفی عظیم الهی، اسباب تقویت رفتاری زیاد در عملکرد او ایجاد خواهد کرد. حدیثی منسوب به رسول خدا صلی الله علیه و آله است که خداوند، محبت خود را واجب فرموده برای کسی که غضبش را کنترل کند:
وَجَبَت مَحَبَّةُ اللهِ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَی مَن أُغضِبَ فَحَلُمَ۱.
محبت خداوند عزّوجل برای کسی که خشمگین شود؛ ولی بردباری ورزد، واجب است.
این ایجاب محبت را هم میتوان به کنترل خشم نسبت داد و هم به بردباری و حلم؛ زیرا نتیجه هر دو عمل یکی میشود. مقام محبت الهی که میتواند منشأ برکات زیادی در دنیا و آخرت برای بنده باشد، با تعابیر مختلفی، مانند رضای الهی و قرب الهی نیز قابل استنتاج است. حضرت یحیی بن زکریا در ملاقاتش از حضرت عیسی علیه السلام پرسید:
أَخبِرنِی بِمَا یقرُبُ عُن رِضَا اللهِ وَ مَا یبعِدُ مِن سَخَطِ اللهِ، فَقَالَ: لاتَغضَب۲.
مرا خبر ده از آنچه سبب نزدیکی به رضای الهی و دورشدن از سخط اوست. فرمود: خشم مگیر
!