فردی خشمگین میشود، برای جلوگیری از خشمش چکار باید بکند؟ در اینجا میتوانیم روشهای مقابلهای مطرح شده را درسه گروه کلی طرح کنیم. اول روشهای درمان رفتاری، دوم روشهای عاطفی و سوم روشهای شناختی.
۱. روش رفتاری
در این روش، انجام رفتاری خاص در سر صحنه خشم، به تدریج میتواند ما را در جهت کنارآمدن با خشم خود در درازمدت کمک کند. استفاده از سکوت به عنوان نگین فضایل اخلاقیدینی بسیار سفارش شده است. حداقل تأثیرگذاری سکوت میتواند، جلوگیری از تشدید وضعیت پرخاشگری باشد. استفاده از روشهای مقابلهای جسمی مطرحشده در اینجا کلاً مفیدند؛ مانند خروج از صحنه یا تغییر وضعیت بدن؛ الا اینکه فرد خشمگین به اندازه کافی در قبل از صحنه خشم، تمرین خروج از صحنه نکرده باشد، در سرصحنه خشم نیز، برایش دشوار خواهد بود. فرد خشمگین رهاکردن خشم خود را در آن لحظه غیرمنطقی میداند؛ پس باید به تعداد کافی در غیر صحنه خشم به طور غیر منطقی تغییر وضعیت دهد تا عادت به این کار در او ایجاد شود. همچنین توجه به کاربرد آب در اینجا مفید است. مخصوصاً به صورت وضو باشد که دارای ابعاد بیشتری میشود.
۲. روشهای عاطفی
عمده توصیههای در این مورد، توجه به خدای ناظر و حاکم است. برقراری رابطه قلبی در صحنه خشم که برای فرد مؤمن صحنه دشواری است؛ مثل همه وضعیتهای دشوار که انسان به صورت فطری یاد خدا میکند، بسیار مفید است. در این زمینه، رفتار نمادین نگاه به آسمان و خواندن ذکر و دعای خاص که لزوماً هر چه کوتاه و روانتر باشد، بهتر است. همچنین، کاربرد صفت شایسته کظم به خاطر داشتن یک بعد عاطفی و هیجانی فوقالعاده اهمیت دارد.
۳. روش شناختی
در شیوه فوق، کار به صورت ثبت لحظات خشم و تحلیلهای بعد از صحنه صورت