خشم، یکی از تواناییهایی است که خداوند متعال، در درون انسان قرار داده است و به جهت جایگاهی که دارد، در باره آن، در منابع اسلامی، متون زیادی وارد شده است. این متون، همانند متون دیگر موضوعات، قابلیتهای روانشناختی متعددی دارند که نیازمند شناسایی و تبیین اند. این متون میتوانند به این پرسشها پاسخ دهند که: ماهیت خشم چیست؟ جایگاه و ضرورت آن چیست؟ کارکردهای مثبت و منفی آن کداماند؟ عوامل برانگیزاننده آن کداماند؟ چگونه میتوان آن را مهار کرد؟ و... .
بر همین اساس و با توجه به اهمیت خشم، یکی از موضوعاتی که مورد توجه گروه روانشناسی اسلامی در پژوهشکده اخلاقِ پژوهشگاه قرآن و حدیث (زیرمجموعه دار الحدیث) قرار گرفت، «مسئله خشم» بود. مسئولیت علمی این پژوهش را جناب حجة الإسلام محمدرضا کیومرثی، از روانشناسان موفق حوزه علمیه قم، بر عهده گرفتند که زیر نظر حجة الإسلام دکتر عباس پسندیده به سامان رسید. اینک نتیجه این پژوهش، پیش روی شماست. بیتردید، هیچ پژوهشی نمیتواند خالی از کاستی-ها و احیاناً اشتباهات باشد. از این رو، از خوانندگان محترم انتظار میرود که این گروه را از نظرات اصلاحی خود، بهرهمند سازند.
در پایان، بر خود لازم میدانیم از محقق محترم جناب حجة الإسلام کیومرثی _ که زحمت اصلی این پژوهش را بر عهده داشتند _ و نیز از ارزیاب محترم جناب آقای دکتر محمود گلزاری کمال تشکر و قدردانی را داشته باشیم. همچنین از گروه تدوین دانشنامههای حدیثی در پژوهشکده علوم و معارف حدیث که منابع اسلامی این پژوهش را در اختیار قرار دادند، تشکر میکنیم. نیز از کلیه عزیزانی که در بخش آماده سازی کتاب، دست اندر کار ویرایش، کنترل، صفحه پردازی و... و در بخش انتشارات، عهدهدار نشر این اثر بودند، سپاسگزاریم.
گروه روانشناسی اسلامی
پژوهشکده اخلاق و علوم رفتاری
پژوهشگاه قرآن و حدیث (دار الحدیث)