خواهد داشت؛ اما برای متکبر، عکس این اتفاق میافتد و مرتب بر خلاف شئون مردم عمل کرده و حق را زیر پا میگذارد. در روایت امام صادق علیه السلام نیز، کبر عامل تحقیر مردم و سبککردن حق معرفی شده است:
الکبرُ أَن تَغمِصَ النَّاسَ وَ تُسَفِّهَ الحَقَّ.۱
تکبّر، این است که مردم را تحقیر کنی و حق را خوارشماری.
ذیل روایت، خود گویای نوع تحقیر است که در صدر آمده است؛ زیرا بدترین نوع تحقیر میتواند این باشد که با خوارشمردن حق مردم، بر خلاف عدالت و انصاف با مردم برخورد شود.
۶. نپذیرفتن سرنوشت
یکی از شاخصهای سلامت روان را میتوان کنارآمدن۲ با مسائل و مشکلات زندگی دانست.۳ ما از این مسائل زندگی، به سرنوشت یاد میکنیم؛ یعنی هر حادثهای که خواهینخواهی در مسیر زندگی انسان از خیر و شر به وجود میآید؛ ولی اختیاری نیست. به طور طبیعی، هر مشکلی که در زندگی پیش میآید، نوعی تنش و نگرانی را در ما به وجود میآورد. در صورتی که نتوانیم با آن مشکل به طرز مؤثری کنار بیاییم، تنش و نگرانی ما بیشتر خواهد شد. به ویژه، میتوان به حالتی فکر کرد که بدون انجام هرگونه تلاشی در راه حل مشکل بخواهیم به انکار آن بپردازیم یا بخواهیم همه چیز را به نفع خودمان تغییر بدهیم. در چنین مواردی، نگرانیها و تنشهای ما به اوج خود خواهد رسید. در زیر حدیثی از حضرت علی علیه السلام، ملاحظه میکنیم که نشان میدهد، منظور از بدرفتاری با زمان، همان عدم کنارآمدن با مسائل زندگی روزمره یا سرنوشت باشد و باعث تحریک هیجانی و پرخاش میشود:
مَن کابَرَ الزَّمانَ عَطِبَ، و من یَنقِمَ علَیهِ غَضِبَ.۴