99
مهارت‌های زندگی

در روایت دیگری پاداش چنین مجاهدت و تلاشی برابر با پاداش ۷۲ صدیق دانسته شده است. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می‏فرماید:

یا أباذَرٍّ، ما مِن شابٍّ یدَعُ لِلّهِ الدُّنیا و لَهوَها و أهرَمَ شَبابَهُ فی طاعَةِ اللّهِ إلَّا أعطاهُ اللّهُ أجرَ اثنَینِ و سَبعینَ صِدّیقاً.۱

۰.هیچ جوانى نیست که (حبّ) دنیا و خوشی‏هاى (نامناسب) آن را به خاطر خدا رها سازد و جوانی‏اش را در راه طاعت خدا به پیرى رساند، مگر اینکه خداوند پاداش ۷۲ صدّیق را به او عطا فرماید.

اما همین جوان که برای عبادت و طاعت او چنین ثمراتی برشمرده شده است، به توازن و تعادل امر شده و از ریاضت‏طلبی‏های نابجا و غیرمنطقی نهی شده است. رسول خدا صلی الله علیه و آله به امام علی علیه السلام فرمود:

إنّ هذا الدینَ لَمَتینٌ، فأوغِل فیهِ برِفقٍ، و لاتُبَغِّض إلى نَفسِکَ عِبادةَ اللّهِ؛ فإنّ المُنبَتَّ لا أرضاً قَطَعَ، و لا ظَهراً أبقى، فَاحرِث حَرثَ مَن یَظُنُّ أنَّه لایَموتُ إلّا هَرَماً، وَ اعمَل عَمَلَ مَن یَخافُ أن یَموتَ غَداً.۲

۰.این دین، استوار است، پس به نرمى در آن درآى و عبادت خدا را منفور خود مگردان که تندروى عجول نه راهى را پشت سر می‌نهد و نه مرکبى را سالم می‌گذارد، پس [برای دنیایت] مانند کسى کِشت کن که می‏پندارد جز در پیری نخواهد مرد، و [برای آخرت] چنان عمل کن که گویی فردا خواهی مرد.

امام جعفر صادق علیه السلام نقل می‏‏کند که در دوران جوانی تلاش فراوانی در عبادت می‌کردم که پدرم فرمود:

یا بُنَیَّ! دُونَ مَا أَرَاکَ تَصْنَعُ؛ فَإِنَّ اللّهَ عزّ و جل إِذَا أَحَبَّ عَبْداً رَضِیَ عَنْهُ بِالْیَسیرِ.۳

۰.فرزند دلبندم! [خود را در عبادت به رنج نیفکن و] کم‏تر از آنچه از تو می‏بینم

1.. الأمالی، طوسی، ص۵۳۵، ح۱۱۶۲.

2.. الکافی، ج۲، ص۸۷.

3.. الکافی، ج۲، ص۸۷، ح۵؛ بحار الأنوار، ج۷۱، ص۲۱۳، ح۷.


مهارت‌های زندگی
98

جوان عابد جایگاهی ممتاز.۱ جوان به مدد همین عبادت‌ها مایه مباهات و افتخار خداوند متعال به فرشتگان خویش است.۲ از این رو برتری جوان عبادت‏کننده که در عنفوان جوانی به عبادت روی آورده، با سالمندی که در کهنسالی به عبادت می‌پردازد، همانند برتری پیامبران بر دیگر مردمان است.۳ ثمره و پاداش عبادت کردن در چنین مرحله‏ای از زندگی اعطای حکمت در سالمندی و موازنه اعمال او با اعمال ۷۲ صدیق (مؤمن واقعی) است. رسول اکرم صلی الله علیه و آله با استناد به آیه ۱۴ سوره قصص، پاداش عبادت‏کنندگان در جوانی را اعطای حکمت در سالمندی می‏داند و می‏فرماید:

مَن أحسَنَ عِبادَةَ اللّهِ فی شَبیبَتِهِ، لَقّاهُ اللّهُ الحِکمَةَ عِندَ شَیبَتِهِ، قالَ اللّهُ تَعالى: (وَ لَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَ اسْتَوَى ءَاتَینَهُ حُکْمًا وَ عِلْمًا) ثُمَّ قالَ تَعالى: (وَکَذَلِکَ نَجْزِى الْمُحْسِنِینَ)۴.۵

۰.آن که در جوانى به نیکی عبادت خدا کند، خداوند در پیرى به وى حکمت آموزد. خداى متعال می‏فرماید: (و چون به رشد و کمال خویش رسید، به او حکمت و دانش عطا کردیم) و در ادامه آیه می‏فرماید: (و نیکوکاران را چنین پاداش می‏دهیم).

1.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: یقولُ اللّهُ عزّ و جل: الشّابُّ المُؤمِنُ بِقَدَرِی، الرّاضی بِکِتابِی، القانِعُ بِرِزقِی، التّارِکُ لِشَهوَتِهِ مِن أجلی، هُوَ عِندی کَبَعضِ مَلائِکَتی؛ جوانِ معتقد به قضا و قدرم، خشنود از کتابم، قناعت کننده به روزى‏ام و رهاکنندۀ خواسته‏هاى نفس به خاطر من، او نزد من مانند یکى از فرشتگان من است. (کنز العمّال، ج۱۵، ص۷۸۶، ح۴۳۱۰۷) پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: إنَّ اللّهَ تَعالى یُحِبُّ الشّابَّ الَّذی یَفنی شَبابَهُ فی طاعَةِ اللّهِ تَعالى؛ خداوندِ بزرگ جوانى را که جوانى‏اش را در راه بندگى خدا سپرى کند، دوست می‏دارد (کنز العمّال، ج۱۵، ص۷۷۶، ح۴۳۰۶۰).

2.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: إنَّ اللّهَ تَعالى یُباهی بِالشّابِّ العابِدِ المَلائِکَةَ، یقولُ: اُنظُروا إلى عَبدی! تَرَکَ شَهوَتَهُ مِن أجلی؛ خداوند بزرگ، به جوان عبادت‏پیشه نزد فرشتگان افتخار می‏کند و می‏فرماید: «بنده‏ام را بنگرید. براى من خواسته‏هاى نفْس خود را کنار نهاده است». (کنز العمّال، ج۱۵، ص۷۷۶، ح۴۳۰۵۷). امام صادق علیه السلام: إنَّ أحَبَّ الخَلائِقِ إلَى اللّهِ تَعالى شابٌّ حَدَثُ السِّنِّ فی صورَةٍ حَسَنَةٍ، جَعَلَ شَبابَهُ و جَمالَهُ فی طاعَةِ اللّهِ تَعالى، ذاکَ الَّذی یباهِی اللّهُ تَعالى بِهِ مَلائِکَتَهُ، فَیقولُ: هذا عَبدی حَقّاً؛ به‏راستى که دوست‏داشتنى‏ترین آفریدگان نزد خداوند، جوانِ کم سال و خوش سیمایى است که جوانى و زیبایى‏اش را در راه فرمانبرى از خداوند بزرگ قرار داده است؛ آنکه خداوند بزرگ به وى نزد فرشتگان افتخار می‏کند و می‏فرماید: «این، بندۀ حقیقى من است». (أعلام الدین، ص۱۲۰).

3.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: فَضلُ الشّابِّ العابِدِ الَّذی تَعَبَّدَ فی صِباهُ عَلَى الشَّیخِ الَّذی تَعَبَّدَ بَعدَ ما کَبُرَت سِنُّهُ کَفَضلِ المُرسَلینَ عَلى سائِرِ النّاسِ. برترىِ جوان عبادت‏پیشه که در نورَسى به عبادت رو آورده، بر پیرانى که در کهنسالی به عبادت رو آورده‏اند، مانند برترى پیامبران بر دیگر مردمان است (کنز العمّال، ج۱۵، ص۷۷۶، ح۴۳۰۵۹).

4.. القصص: ۱۴.

5.. أعلام الدین، ص۲۹۶.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 94024
صفحه از 391
پرینت  ارسال به