«احساس تعهد» کرده و بدین ترتیبَ به سوی «کسب هویت» حرکت میکند. امام على علیه السلام میفرماید:
لایزالُ العَقلُ وَ الحُمقُ یتَغالَبانِ عَلَى الرَّجُلِ إلى ثَمانِی عَشرَةَ سَنَةً فَإِذا بَلَغَها غَلَبَ عَلَیهِ أکثَرُهُما فیهِ.۱
۰.خِرد و نادانى تا هجده سالگى در آدمى در نَبَردند. وقتى آدمى به آن سن رسید، هر یک بیشتر باشد، بر او غلبه مییابد.
با همه این اوصاف، جوانی دنیایی است که ابعاد آن ناشناخته باقی مانده است و به طور معمول انسانها چنان که باید، از آن بهره نمیگیرند. امام علی علیه السلام جوانی را در صدر اموری معرفی میکند که مردم قدر و ارزشش را نمیدانند، مگر آنکه آن را از دست بدهند:
أربَعَةُ أشیاءَ لا یَعرِفُ قَدرَها إلَّا أربَعَةٌ: الشَّبابُ لایَعرفُ قَدرَهُ إلَّا الشُّیوخُ وَ العافِیةُ لایَعرِفُ قَدرَها إلَّا أهلُ البَلاءِ و الصِّحَةُ لایَعرِفُ قَدرَها إلَّا المَرضى و الحَیاةُ لایعرِفُ قَدرَها إلَّا المَوتى.۲
۰.ارزش چهار چیز را جز چهار گروه نمیشناسند: ارزش جوانى را جز پیران نمیشناسند؛ ارزش آرامش را جز گرفتاران نمیفهمند؛ ارزش سلامت را جز بیماران درنمییابند و ارزش زندگى را جز مُردگان نمیدانند.
جوان اگر میدانست چه گوهری را در اختیار دارد، بیشترین بهره را از دوره جوانی میبرد و پیر اگر میتوانست، هیچگاه افسوس فرصت از دست رفته جوانی را نمیخورد. اما دریغ آنکه این نکته بیشتر در حد آرزویی حکیمانه که «ای کاش جوان میدانست و پیر میتوانست» باقی مانده است. از این رو، انسان تا زمانی که این دوره را از دست ندهد، به اهمیت و ارزش آن پی نمیبرد. امیرمؤمنان، علی علیه السلام میفرماید: