77
مهارت‌های زندگی

مسئله متوجّه آنها نیست؛ چون او خود را به دیدن مسئله و دیدن تنها یک راه حلّ برای آن محدود می‏کند۱.

ج‌ ـ تعیین سود و زیان‏های هر راه حلّ و ارزیابی آن

گام بعدی مشخص کردن مزایا و معایب هریک از راه‏حل‏های ذکر شده در گام قبل است. مواردی از مزایا و معایب هریک از راه‏حل‏ها را مشخّص کنید و سپس با در کنار هم قرار دادن سودمندی‏ها و زیان‏های هریک از آنها به ارزیابی و ارزش‏گذاری تک‏تک راه‏حل‏ها بپردازید.

د‌ ـ انتخاب بهترین راه حل

پس از در نظر گرفتن وقت کافی برای تعریف مشکل و بررسی راه‏حل‏های مختلف، اکنون شما آماده‏اید تا درباره شیوه کار تصمیم بگیرید. اگر از مشکلات پیش رو شناخت کامل داشته و فهرستی از راه‏حل‏های مختلف را نیز تهیه کرده باشید، تصمیم‏گیری و انتخاب راه‏حل، بسیار ساده و آسان‏تر خواهد بود. نگاهی اجمالی به پاسخ‏های احتمالی بیندازید، کدام‏یک عملی‏تر و امکان‏پذیرتر است؟ پس از انتخاب مناسب‏ترین پاسخ، نتایج احتمالی آن را پیش‏بینی کنید. به یاد داشته باشید که در بیشتر موقعیّت‏ها فقط یک شیوه کار درست وجود ندارد. پاسخ‏های ما به مسائل زندگی، قوّت‌ها و ضعف‏هایی دارند. اگر نخستین انتخاب شما مؤثّر نیفتاد، باید انعطاف‏پذیر باشید و طرح‏های دیگر را آزمایش کنید.

1.. همان، ص۲۵۴.


مهارت‌های زندگی
76

مراحل حلّ مسئله

الف‌ ـ تعریف مسئله

نخستین اقدامی که هنگام مواجه شدن با یک تهدید یا مشکل می‏توانید انجام دهید، شناخت دقیق مسئله است. مشکلات و تعارض‌های اساسی را مشخّص کرده، سپس فهرستی از اهداف خودتان تهیّه کنید. در این مرحله از حلّ مسئله، افراد حمایت‏کننده، می‏توانند با ترغیب شما برای اتخاذ نگرشی عینی و درنظرگرفتن همه جنبه‏های مسئله، مفید و مؤثّر باشند۱. در این گام، لازم است مسئله را در دو بخش مشخّص کنیم: یک بخش هدف و نقطه پایان است و بخش دیگر مسئله است. ممکن است که با چندین مانع یا مسئله روبه‏رو باشیم. از این رو، امکان دارد پیش از آنکه به هدف مطلوب خود نزدیک شویم، لازم باشد تا چند دوره حلّ مسئله را بگذرانیم۲.

ب‌ ـ فهرست کردن راه حل‏های مختلف

این مرحله که گام دوم حلّ مسئله است، سخت‏ترین بخش از فرایند حلّ مسئله به شمار می‏رود. بیشتر افرادی که ذهنشان در یک راه‏حل و نه راه‏حل‏های متعدّد تثبیت شده، برای آفرینش و تولید راه‏حل‏های جانشین با مشکلات بسیاری مواجه می‏شوند. دو راه عمده وجود دارد که می‏توانید با استفاده از آنها راه‏حل‏های جانشین را به وجود آورید:

راه اوّل، استفاده از قواعد بارش فکری است:

ـ تا همه ایده‏هایتان را یکجا جمع نکرده‏اید، هیچ گونه ارزشیابی یا انتقادی در باره آنها انجام ندهید؛

ـ اجازه دهید هر فکری به ذهن بیاید، هیچ پیشنهادی احمقانه نیست؛

ـ همه عقاید مشابه و حتّی گزافه را هم در نظر بگیرید.

راه دوم، درگیر کردن دیگر افراد است. دیگران ایده‏هایی دارند که فرد مواجه شده با

1.. همان، ص۹۵.

2.. شناخت درمانگری گروهی، ص۲۵۴.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93527
صفحه از 391
پرینت  ارسال به