75
مهارت‌های زندگی

۱‏. اغلب افرادی که درمانده و ناتوان می‏شوند، به این دلیل است که به‏طور انعطاف ناپذیر، برای حلّ مشکلات مختلف تنها از یک راه استفاده می‏کنند. و چون این راه‏حلّ تأثیری ندارد، آنها راه حل‏های دیگر را انتخاب نمی‏کنند. واضح است که اگر ما نتوانیم چیزی را با چکش محکم کنیم، به احتمال استفاده از پُتک راه‏حل بهتری نخواهد بود. با این حال، وقتی در زندگی روزمرّه خود با مشکلاتی روبه‏رو می‏شویم، بیشتر این حقیقت را از یاد می‏بریم.

۲. گاهی استفاده از یک راه‏حل جدید و کاملاً متفاوت در مواجهه با مشکلات بسیار سودمند و مؤثّر است. این امر به‏ویژه در رفتار با دیگران صدق می‏کند. پس از این، هرگاه در تلاش برای انجام دادن کاری در ارتباط با افراد دیگر ناتوان شدید، به یک کار پیش‏بینی نشده دست بزنید. نمی‏گویم به طرز خطرناک و مضرّی عمل کنید. با این حال خوب است که به خاطر داشته باشید بهترین مشکل‏گشایان کسانی هستند که خلاق‏اند و از زوایای مختلف به مشکل می‏نگرند.

۳. حلّ مسئله نیازمند رویکردی فعّال است و نه منفعل. دو سبک مقابله‏ای که چندان مفید نیستند، عبارت‏اند از: پاسخ سرکوبگرانه و پاسخ تکانشی به مسائل.

پاسخ سرکوبگرانه (اجتنابی) به مشکلات، با نگرش‏های ذیل مشخص می‏شود:

ـ به جای اینکه وقت خود را برای حلّ مشکل صرف کنم، برای انجام دادن فعّالیت‏های دیگر که به مشکل ارتباطی ندارد، صرف می‏کنم؛

ـ من حتّی از فکر کردن به مشکل خود اجتناب می‏کنم.

پاسخ تکانشی به مشکلات با نگرش‏های ذیل مشخّص می‏شود:

ـ پیش از حادتر شدن مشکل، سریع اقدام می‏کنم؛

ـ از تجربه‌های پیشین خود برای حلّ مشکلات جدید استفاده می‏کنم؛

ـ درباره مشکلاتم بیشتر فکر کرده و بر قسمت‏هایی از آن تأکید می‏کنم.۱

1.. مهارتهای زندگی، ج۱، ص۹۳.


مهارت‌های زندگی
74

تجربه نشان می‏دهد که توانایی ما برای حلّ مسائل و مشکلات، رسیدن به اهداف و تسلّط بر رویدادهای زندگی، بسیار محدود و ناچیز است در این گونه موارد اگر تکیه و اعتماد ما به خداوند نباشد، نمی‏توانیم به‏تنهایی بر موانع پیروز شویم و به اهداف‏ خود دست یابیم. علامه طباطبایی درباره اهمیت توکل به خدا می‏نویسد: «ما در مواجهه با مسائل زندگی و رسیدن به کامیابی به دو دسته از عوامل نیازمندیم: یک، فراهم آوردن اسباب طبیعی؛ دو، فراهم ساختن وضعیت روانی خاصّی که بتوانیم با مسائل بهتر روبه‌رو شویم. گاه اضطراب، ترس و ضعف اراده باعث می‏شود نتوانیم از راه حل‏های ممکن به صورت مطلوب استفاده کنیم. در این گونه موارد، توکل و واگذاری کارها به خداوند می‏تواند در کاهش اضطراب و تقویت اراده، نقش مؤثری داشته باشد»۱. از این سخن دانسته می‏شود که توکل به خدا، عامل تقویت‏کننده روانی و یکی از مؤثرترین مقابله‏های مذهبی دانسته شده است۲.

تصمیم‏گیری منطقی یا حلِّ مسئله

حلّ مسئله، روشی است که شما می‏توانید هنگام برنامه‏ریزی برای مواجهه با مشکلات زندگی از آن استفاده کنید، حلّ مسئله یک مهارت مقابله‏ای کاربردی است که از نظر روان‏شناختی هم مؤثّر و مفید است. استفاده از روش‏های حلّ مسئله موجب خودباوری می‏شود. وقتی بدانید به خوبی مهارت‏های حلّ مسئله را دارید، در شما احساس شایستگی و تسلط تقویت می‏شود. مهارت‏های مؤثّر حلّ مسئله با سازگاری شخصی خوب ارتباط دارد. پژوهشگران دریافته‌اند که افراد دارای مهارت حلّ مسئله، به این واقعیّت واقف‏اند که غلبه بر مشکلات زندگی مستلزم کوشش است۳.

سه نکته مهم درباره حلّ مسئله

پیش از بیان خطوط اصلی فرایند حلّ مسئله، لازم است به سه نکته مهم توجّه کنید:

1.. المیزان فی تفسیر القرآن، ج۳، ص۶۵.

2.. توکل به خدا: راهی به سوی حرمت خود و سلامت روان، ص۳۴.

3.. مهارتهای زندگی، ج۱، ص۹۲.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93578
صفحه از 391
پرینت  ارسال به