73
مهارت‌های زندگی

او را می‏ستایند و در صورتى که با شکست مواجه شود، دست‌کم دیگران، او را سرزنش نمى‏کنند؛ زیرا این کار او، تصمیم فردى نبوده و دیگران نیز به‏نحوى در آن نقش داشته‏اند. بنابراین، در تصمیم‏گیرى‏ها، مشورت با دیگران، به‏ویژه افراد متخصص و باتجربه و عاقل، بسیار راهگشاست.

هـ ـ توکّل

پس از آنکه همه پیش‏شرط‏های لازم برای تصمیمی درست و منطقی حاصل شد، لازم است به خداوند متعال، توکل و به او تکیه کنیم. به عبارت دیگر، اکنون باید از امید داشتن به دیگران دست بشوییم و کار را به خدا واگذاریم. اگر تمام آنچه پیش از این گفته شد، صورت گرفته باشد، توکل به خداوند، آخرین مرحله تصمیم‏گیری خواهد بود. این نکته را می‏توان از آیه ۱۵۹ سوره آل عمران که خطاب به رسول خداست نیز برداشت کرد:

فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلیظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَ شاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِ فَإِذا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یحِبُّ الْمُتَوَکِّلینَ.

۰.به [برکت] رحمت الهى، در برابر آنان [مردم‏] نرم [و مهربان] شدى و اگر خشن و سنگدل بودى، از اطراف تو پراکنده مى‏شدند. پس آنها را ببخش و براى آنها آمرزش بطلب! و در کارها با آنان مشورت کن! اما هنگامى که تصمیم گرفتى، [قاطع باش و] بر خدا توکل کن! زیرا خداوند توکل کنندگان را دوست دارد.

نقل شده است که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به مردى که پرسید: «زانوى شترم را ببندم و به خدا توکل کنم، یا رهایش گذارم و توکل کنم؟» فرمود:

اِعقِلْها و تَوَکَّلْ.۱

۰.با توکّل، زانوى اشتر ببند.

1.. سنن الترمذی، ج۴، ص،۶۶۸، ح۲۵۱۷.


مهارت‌های زندگی
72

تصمیم‏گیری نادرست و نابودی فرد و مشاوره با اهل فن، مایه همگرایی با صاحبان خرد دانسته شده است:

مَنِ استَبَدَّ برأیهِ هَلَکَ، ومَن شاوَرَ الرِّجالَ شارَکَها فی عُقُولِها.۱

۰.هر که خودرأیى کند نابود شود و هر که با بزرگان به مشورت نشیند، در خردهایشان شریک شود.

براساس روایات، مشورت از طریق آگاهى دادن به شخص در مورد رفتارهاى مناسب در موقعیّت‏هاى مختلف، تنظیم رفتار را تسهیل کرده و از ندامت پیشگیرى می‏کند. امام على علیه السلام می‏فرماید:

لَا نَدِمَ مَنِ اسْتَشَارَ.۲

۰.کسى که مشورت کند، پشیمان نشود.

مشورت موجب می‏شود انسان شناخت بهترى درباره موضوع مشاوره بیابد و گزینه مناسب را بر گزیند. بنابراین، مشورت در تنظیم رفتار، بسیار مفید و ارزشمند است. گذشته از مواردى که مشورت به انتخاب درست و موفقیت‏آمیز منتهى می‏شود ـ که ارزش و اهمیت آن بر کسى پوشیده نیست ـ حتى اگر مشورت به خطا منجر شود، باز ارزشمند است؛ زیرا فرد از نظر شرعى و عقلى به تکلیف و وظیفه خود درمشورت کردن با دیگران عمل کرده و به همین جهت هم نزد خدا و خلق، معذور خواهد بود؛ چنان‏که امام کاظم علیه السلام می‏فرماید:

مَنِ اسْتَشَارَ لَمْ‏یعْدَمْ عِنْدَ الصَّوَابِ مَادِحاً، وَ عِنْدَ الْخَطَإِ عَاذِراً.۳

۰.هر کس مشورت کند، اگر [کارش] درست باشد، ستایش می‏شود و اگر [کارش] نادرست باشد، معذور است.

یعنى کسى که با مشورت کارى انجام دهد، اگر اثر مفید در پی داشته باشد، دیگران

1.. نهج البلاغة، ص۵۰۰، حکمت۱۶۱.

2.. تحف العقول، ص۲۰۷؛ الأمالى، طوسی، ص۱۳۶؛ وسائل الشیعة، ج۸، ص۷۸.

3.. الدرّة الباهرة، ص۷؛ مستدرک الوسائل، ج۸، ص۳۴۲.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93795
صفحه از 391
پرینت  ارسال به