ب ـ سبک تکانشی
فرد تکانشی بهسرعت تصمیم میگیرد و از حقایق ارزیابی منطقی ندارد. همه چیز در یک لحظه به وقوع میپیوندد و تصمیم مورد نظر گرفته میشود؛ اما تصمیمی که الزاماً پختگی و درایت لازم را ندارد، و شگفتآور نیست اگر بدانیم چنین فردی پس از اقدام، از تصمیمی که گرفته تعجب میکند.
ج ـ سبک انفعالی
فرد منفعل به دلیل ویژگیهای شخصیّتی یا فقدان مهارت، جرئت لازم را ندارد و براساس «انتظارات» دیگران تصمیم میگیرد. فردی که در لحظه تصمیمگیری در حالت انفعال قرار گرفته، اجازه میدهد دیگران عقاید خود را بر او تحمیل کنند و برای او تصمیم بگیرند. تردیدهای کشدار، فرد را بیش از اندازه به سمت انفعال میکشاند و معمولاً از لفظ «نمیدانم، هر چه شما بگویید» استفاده میکند.
د ـ سبک اجتنابی
فرد اجتنابی، به جای روبهرو شدن با مسائل و حلّ آنها و نشان دادن مهارت جرئتورزی، لزوم تصمیمگیری را انکار میکند و امیدوار است همه چیز خود به خود درست شود. امروز و فردا کردن را دستمایهای برای روبهرو نشدن با مشکل میداند و تصمیمگیری را به دلیل حفظ آسایش روانشناختی کوتاه مدّت به تعویق میاندازد.
هـ ـ سبک عقلانی
تصمیمگیری عاقلانه بر مبنای تفکّری منطقی و سالم شکل خواهد گرفت (ر.ک: نمودار ذیل)؛ تفکّری که بر مبنای آن بتوان به احساسی مثبت و رفتاری منطقی و مدیریّت شده دست یافت. تصمیم فرد با بهکارگیری خرد و دانش و با مد نظر قرار دادن اهداف، ارزشها، و توجّه به پیامدها و خطرهای احتمالی خواهد بود. خودآگاهی و آگاهی به زمان نیز فرد را در رسیدن به چنین سبکی از تصمیمگیری یاری خواهد رساند. از رسول خدا صلی الله علیه و آله روایت شده که فرمود: