59
مهارت‌های زندگی

مهارت تصمیم‌گیری

مقدمه

آیا تا کنون برایتان اتّفاق افتاده که بخواهید تصمیم دشواری بگیرید؟ اگر چنین است، معمولاً در لحظه تصمیم‏گیری چه می‏‏کنید؟ آیا در آن هنگام خودتان دست به کار می‏شوید یا از دیگران کمک می‏گیرید؟ آیا بی‏درنگ تصمیم می‏گیرید یا در تصمیم‏گیری شکیبایی به خرج می‏دهید؟ آیا تصمیم خود را بر اساس قواعد و اصول اخلاقی پی ریزی می‏کنید یا چندان به این مسئله توجّهی ندارید؟ آیا برای شما تصمیم‏گیری بر اساس منطق و عقلانیّت اولویّت دارد یا تصمیم‏گیری‏های احساسی و هیجانی را ترجیح می‏دهید؟ چه اقدامات و چه گام‏هایی را برای تصمیم‏گیری مطلوب ساماندهی می‏‏کنید؟ این‌ها پرسش‏هایی هستند که در «مهارت تصمیم‏گیری» بدان می‌پردازیم و پاسخ می‏دهیم.

تصمیم‏گیری چیست؟

تصمیم‏گیری فرایندی است که از طریق آن، راه حلّ مسئله معیّنی انتخاب می‏شود۱. تصمیم‏گیری فرایند گزینش بهترین راهکار از میان راهکارهای متعدّد است که برای حلّ مسئله یا برطرف ساختن یک مشکل یا استفاده بهینه از فرصت در مسیر دستیابی به هدف و غایت مطلوب، صورت می‏گیرد. تصمیم‏گیری دو بخش دارد:‏ بخش نخست آن

1.. اصول مدیریت، ص۵۷.


مهارت‌های زندگی
58

ساده از تصور خلاق و زنده است: هر چیزی را که در ذهنتان تصویر کنید، احتمال بیشتری برای بروز در واقعیت خواهد یافت. پس مراقب تلقین‏های منفی (نمی‏توانم هم‏صحبت خوبی باشم) باشید و از اتفاقات و حوادث، ارزیابی واقعی (از کاه کوه نساختن) داشته باشید. باید برای ایجاد ارتباطی مطلوب و دلچسب بر تصاویر ذهنی منفی غلبه کرد.

افزون بر این، خودباوری‏تان را پرورش دهید. منظور از خودباوری،‏ باور بیهوده داشتن، خودستایی، خودبزرگ‏بینی و امثال آنها نیست. اگر به خودتان ایمان دارید و استعدادهای خود را در حد واقعی باور داشته باشید، می‏توانید بدون وابستگی به دیگران و با توکل به خدای متعال کارها را پیش ببرید.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93486
صفحه از 391
پرینت  ارسال به