۲. هنر سخن گفتن
گفتگو این قابلیّت را دارد که افراد را به هم نزدیک یا از هم دور سازد. هنر و توانایی برقراری گفتوشنود، سهم عمدهای در پیش بردن ارتباط دارد. البتّه این بدان معنا نیست که هنگام ارتباط، لزوماً نقش یک سخنور ماهر را ایفا کنیم، امّا لازم است این هنر را داشته باشیم تا با گفتگو، احساس همدمی و همصحبت بودن را به فرد مقابل منتقل سازیم. چنین شیوهای از اخلاق مؤمن دانسته شده است. رسول خدا صلی الله علیه و آله میفرماید:
مِن أخلاقِ المُؤمِنِ حُسنُ الحَدیثِ إذا حَدَّثَ وحُسنُ الاِستِماعِ إذا حُدِّثَ وحُسنُ البِشرِ إذا لَقِیَ.۱
۰.از اخلاق مؤمن آن است که هرگاه سخن میگوید، نیکو سخن میگوید و هرگاه با او سخن میگویند، نیکو گوش میدهد و در ملاقاتهایش خوشروست.
شیوه پیامبر صلی الله علیه و آله در ارتباط با دیگران نیز چنین بوده است. امام حسین علیه السلام نقل میکند که از پدرم علیه السلام درباره شیوه پیامبر صلی الله علیه و آله با همنشینانش پرسیدم، فرمود:
و لایَتَکَلَّمُ إلّا فیما رَجا ثَوابَهُ إذا تَکَلَّمَ أطرَقَ جُلَساؤُهُ کَأَنَّما عَلى رُؤوسِهِمُ الطَّیرُ، فَإِذا سَکَتَ تَکَلَّموا و لایَتَنازَعونَ عِندَهُ، مَن تَکَلَّمَ أنصَتوا لَهُ حَتّى یَفرُغَ. حَدیثُهُم عِندَهُ حَدیثُ أوَّلِهِم، یَضحَکُ مِمّا یَضحَکونَ مِنهُ، ویَتَعَجَّبُ مِمّا یَتَعَجَّبونَ مِنهُ... و لایَقطَعُ عَلى أحَدٍ حَدیثَهُ حَتّى یَجوزَ فَیَقطَعَهُ بِنَهی أو قِیامٍ.۲
۰.سخن نمیگفت مگر در جایى که امید ثواب در آن داشت و هرگاه سخن