49
مهارت‌های زندگی

است. در آموزه‏های روایی بوسیدن پیشانی و گونه برادر دینی از مواردی دانسته شده که به ارتباط مؤثّر میان آنان کمک می‏کند. این شیوه برای ابراز حمایت عاطفی و تشویق بیشتر به گفتگو به کار گرفته می‏شود. از امام جعفر صادق علیه السلام روایت شده است که خطاب به شیعیان فرمود:

إِنَّ لَکُمْ لَنُوراً تُعْرَفُونَ بِهِ فِی الدُّنْیا، حَتّى أَنَّ أَحَدَکُمْ إِذَا لَقِیَ أَخَاهُ، قَبَّلَهُ فِی مَوْضِعِ النُّورِ مِنْ جَبْهَتِهِ.۱

۰.همانا شما را نورى است که به وسیله آن در دنیا شناخته می‏شوید و هرگاه یکى از شما برادرش را دیدار کرد، محل نور را در پیشانى او ببوسد.

امام موسى کاظم علیه السلام نیز می‏فرماید:

مَنْ قَبَّلَ لِلرَّحِمِ ذَا قَرَابَةٍ، فَلَیسَ عَلَیهِ شَیءٌ وَ قُبْلَةُ الْأَخِ عَلَى الْخَدِّ وَ قُبْلَةُ الْأمَامِ بَینَ عَینَیهِ.۲

۰.هر که به جهت صله رحم خویشاوندی را (بدون شهوت و غرض‌های باطل) ببوسد، بر او چیزى نیست، و بوسه برادر (دینی) بر گونه‌های اوست و بوسه گرفتن از امام میان دو چشم او.

بوسیدن در موقعیّت‏های مختلف ارتباطی، نتایج مختلفی به بار می‏آورد. بر مبنای آموزه‏های روایی، بوسیدن فرزند، مهر و محبت در پی‌دارد و بوسیدن همسر، تمایلات جنسی را افزایش می‏دهد. همچنین بوسیدن پدر و مادر، نوعی عبادت و بوسیدن برادر ایمانی، دین است. امام على علیه السلام می‏فرماید:

قُبلَةُ الوَلَدِ رَحمَةٌ و قُبلَةُ المَرأةِ شَهوَةٌ و قُبلَةُ الوالِدَینِ عِبادَةٌ و قُبلَةُ الرجُلِ أخاهُ دِینٌ.

۰.بوسیدن فرزند مهر و محبّت است و بوسیدن همسر شهوت و بوسیدن پدر و مادر عبادت و بوسیدن برادرِ ایمانى، دین است.

1.. همان، ج۳ ، ص۴۷۲.

2.. همان، ص۴۷۴.


مهارت‌های زندگی
48

اللّهِ و لایُریدانِ غَرَضاً مِن أغراضِ الدُّنیا قیلَ لَهُما: مَغفوراً لَکُما، فَاستَأنِفا.۱

۰.هر گاه دو مؤمن همدیگر را در آغوش گیرند، غرق رحمت شوند و هرگاه برای خداوند و نه براى غرضى از اغراض دنیوى، یکدیگر را در آغوش کشند، به آنها گفته شود: آمرزیده شدید، پس عمل را از سر گیرید.

«رحمتِ» اشاره شده در این روایت به معنای مهربانی و انعطاف‏پذیری است؛ چراکه رحمت آن هنگام که از سوی خداوند متعال باشد به معنای انعام و احسان پروردگار است و آن‏گاه که میان انسان‏ها باشد به معنای مهربانی و انعطاف‏پذیری است.۲ این وضعیتِ ارتباطی افزون بر آنکه می‏تواند رحمت پروردگار را که احسان و فضل اوست در بر بگیرد،‏ می‏تواند موجبات انعطاف‏پذیری و مهربانی بیشتر را میان انسان‏ها فراهم آورد.

در روایت دیگری از امام صادق علیهما السلام آمده است:

أیَّما مُؤمِنٍ خَرَجَ إلى أخیهِ یَزورُهُ عارِفاً بِحَقِّهِ کَتَبَ اللّهُ لَهُ بِکُلِّ خُطوَةٍ حَسَنَةً و مُحِیَت عَنهُ سَیِّئَةٌ و رُفِعَت لَهُ دَرَجَةٌ و إذا طَرَقَ البابَ فُتِحَت لَهُ أبوابُ السَّماءِ، فَإذَا التَقَیا و تَصافَحا و تَعانَقا أقبَلَ اللّهُ عَلَیهِما بِوَجهِهِ.۳

۰.هر مؤمنى که براى دیدن برادر خود حرکت کند و به حقّ او آشنا باشد، خداوند براى هر گامى که بر مى‌دارد یک ثواب برایش بنویسد و یک گناه از او محو می‌سازد و یک درجه بالا برده شود و چون درِ خانه برادر مؤمنش را بکوبد، درهاى آسمان به رویش گشوده شوند و چون همدیگر را ملاقات کنند و دست دهند و یکدیگر را در آغوش کشند، خدا رویش را به آنها کند.

۶. بوسیدن

شکل‏های مختلف تماس همچون دست دادن و درآغوش کشیدن می‏توانند نشان‏دهنده میزان علاقه و علامتِ توجّه ما به فرد مقابل باشند. بوسیدن نیز یکی دیگر از این موارد

1.. همان، ص۱۸۴، ح۲.

2.. إنَّ الرَّحْمَةَ مِنَ اللّهِ إنعامٌ و إفضالٌ و مِنَ الآدَمیینَ رِقَّةٌ و تَعَطُّفٌ (مفردات الفاظ القرآن، ص۳۴۸).

3.. الکافی، ج۲، ص۱۸۳، ح۱.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93594
صفحه از 391
پرینت  ارسال به