لَیسَ الحَکیمُ مَن لَمیُدارِ مَن لایَجِدُ بُدّاً مِن مُداراتِهِ.۱
۰.فرزانه نیست کسی که مدارا نکند با کسی که با شخص مجبور به مدارا کردن با اوست.
به کار گیری سازوکارهای مدارای فعّالانه و نه منفعلانه، یک اصل مهمّ ارتباطی است و یاریکننده بهبود روابط انسان و سازگاری افراد با جامعه است۲. فردی را تصوّر کنید که به جای مدارای با همسر، فرزند یا نزدیکانش به شیوههای غیر فعّالانهای همچون کنارهگیری و اجتناب و حلّ نکردن مسئله میاندیشد. چنین فردی به نظر میرسد هیچگاه نتواند در روابط خود نقشی مؤثّر ایفا کند.
ج ـ اصل خوشبینی
خوشگمانی و خوشبین بودن به خود، دیگران و آینده، از جمله آموزههایی است که منابع دینی فراوانی، آن را پشتیبانی میکنند و در برابر آن بدگمانی و بدبینی را بهشدّت نکوهیده میدانند. در قرآن کریم آمده است:
(یا أَیها الَّذِینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثِیراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَ لاتَجَسَّسُوا وَ لایغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضاً أَ یُحِبُّ أَحَدُکُمْ أَن یَأْکُلَ لَحْمَ أَخِیهِ مَیتاً فَکَرِهْتُمُوهُ وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ تَوَّابٌ رَحِیمٌ).۳
۰.اى کسانى که ایمان آوردهاید! از بسیارى گمانها دورى کنید؛ زیرا برخى گمانها گناه است و کنجکاوى نکنید و یکی از شما از دیگری غیبت نکند. آیا کسى از شما دوست دارد گوشت مرده برادرش را بخورد؟! پس آن را خوش ندارید و از خدا بترسید؛ همانا خداوند توبهپذیری مهربان است.
رسول اکرم صلی الله علیه و آله نیز میفرماید:
إیّاکُم وَ الظَّنَّ، فإنَّ الظّنَّ أکْذَبُ الحَدیثِ و لاتَحَسَّسوا و لاتَجَسَّسوا.۴