که دچار هراس از مرگ هستند لازم است با تغییر نگرش درباره مرگ، اصلاح خطاهای شناختی و تغییرات رفتاری این مشکل را حلّ کنند؛ گامهایی که در این کتاب، یکبهیک در قالب «مهارتهای مقابله با هراس از مرگ» بررسی خواهند شد.
مراحل واکنش روانی در باره خبر مرگ
در سالهای اخیر تحقیقات خانم الیزابت کوبلر راس۱ کمک شایانی به مطالعات مربوط به فرایند مواجهه با مرگ کرده است. وی معتقد است اشخاص هنگام شنیدن خبر مرگ زودهنگام خویش، از پنج مرحله عبور میکنند: انکار،۲ خشم،۳ التماس،۴ افسردگی۵ و پذیرش۶.۷
۱. انکار: در این مرحله فرد با آگاهی از خبر مرگ زودهنگام خود آن را انکار میکند. این انکار ممکن است در حد گفتن «نه» و نپذیرفتن بیدرمانی بیماریاش باشد و نیز ممکن است جنبههای شناختی و هیجانی پایدارتری داشته باشد.
۲. خشم: فرد پس از اطمینان از صحت خبر مرگ، دچار خشم و عصبانیت میشود. این خشم ممکن است متوجه دیگران و حتّی خدا باشد. اگر ما خشم وی را تحمل کنیم، کمک بزرگی کردهایم تا گام بلندی را به سمت پذیرش بردارد.
۳. التماس: چانه زدن و التماس کردن مرحله دیگری است که پس از آگاهی از مرگ، رخ میدهد و بیمار میکوشد تا به هر ترتیب بیشتر زنده بماند. وی به دنبال معامله با خدا و چانهزنی بر سر باقی ماندن خود است.
۴. افسردگی: مرحله دیگری که فرد سپری میکند، همراه با افت شدید کارکرد روانی