307
مهارت‌های زندگی

است و به تبع آن کارکرد فردی و اجتماعی وی نیز تنزل می‏یابد. در این مرحله فرد دچار نومیدی و افسردگی می‏شود و ممکن است برای تسکین خود به زاری و گریه متوسل شود. به احتمال در چنین وضعیتی داغدیده میل به غذا ندارد، کمتر معاشرت می‏کند، خواب نامنظمی دارد، زودرنج‏تر می‏شود و حساسیت بیشتری دارد و افکار غیر منطقی او را احاطه کرده‌اند.

۵. پذیرش: اگر فرد بتواند از حالت‏های افسرده‏وار خویش عبور کند، وضعیت موجود را پذیرفته است و بدین ترتیب زندگی او روال عادی می‏یابد و به سازگاری خواهد رسید. اما اگر نتواند بر این وضعیت چیره شود، حالت‏های افسرده‏وار به مدت بیشتری با فرد همراه خواهد بود و دیرتر وارد مرحله پذیرش خواهد شد.

راهکارهای مقابله‏ای

الف ـ شناخت مرگ

مرگ برای بیشتر افراد ماهیتی ناشناخته دارد و به همین علّت است که از مرگ گریزان و هراسان‏اند. شناخت ماهیت مرگ موجب آن خواهد شد تا آن را نه‏تنها ناخوشایند ندانند و از آن هراسان نباشند، بلکه آن را دوست‏داشتنی بیابند. امام هادى علیه السلام در این باره می‏فرماید: از امام جواد علیه السلام سؤال شد به نظر شما چرا مسلمانان مرگ را ناخوش دارند؟ حضرت فرمود:

لأنّهُم جَهِلوهُ فکَرِهوهُ و لَو عَرَفوهُ و کانوا مِن أولیاءِ اللّهِ عزّ و جل لأحَبُّوهُ و لَعلِموا أنَّ الآخِرَةَ خَیرٌ لَهُم مِنَ الدُّنیا. ثُمّ قالَ علیه السلام: یا أباعبدِاللّهِ! ما بالُ الصَّبیِّ و المَجنونِ یَمتَنِعُ مِنَ الدَّواءِ المُنَقّی لبَدَنِهِ وَ النّافی للألَمِ عنهُ؟ قالَ: لِجَهلِهِم بنَفعِ الدَّواءِ. قالَ: و الَّذی بَعَثَ محمّداً بِالحَقِّ نَبیّاً إنَّ مَنِ استَعدَّ لِلمَوتِ حَقَّ الاِستِعدادِ فهُوَ أنفَعُ لَهُ مِن هذا الدَّواءِ لِهذَا المُتَعالِجِ. أما إنَّهُم لَو عَرَفوا ما یُؤَدّی إلَیهِ المَوتُ مِنَ النَّعیمِ لَاستَدعَوهُ و أحَبُّوهُ أشَدَّ ما یَستَدعِی العاقِلُ الحازِمُ الدَّواءَ لِدَفعِ الآفاتِ وَ اجتِلابِ السَّلاماتِ.۱

1.. معانی الأخبار، ص۲۹۰، ح۸.


مهارت‌های زندگی
306

که دچار هراس از مرگ هستند لازم است با تغییر نگرش درباره مرگ، اصلاح خطاهای شناختی و تغییرات رفتاری این مشکل را حلّ کنند؛ گام‏هایی که در این کتاب، یک‏به‏یک در قالب «مهارت‏های مقابله با هراس از مرگ» بررسی خواهند شد.

مراحل واکنش روانی در باره خبر مرگ

در سال‏های اخیر تحقیقات خانم الیزابت کوبلر راس۱ کمک شایانی به مطالعات مربوط به فرایند مواجهه با مرگ کرده است. وی معتقد است اشخاص هنگام شنیدن خبر مرگ زودهنگام خویش، از پنج مرحله عبور می‏کنند: انکار،۲ خشم،۳ التماس،۴ افسردگی۵ و پذیرش۶.۷

۱. انکار: در این مرحله فرد با آگاهی از خبر مرگ زودهنگام خود آن را انکار می‏کند. این انکار ممکن است در حد گفتن «نه» و نپذیرفتن بی‏درمانی بیماری‏اش باشد و نیز ممکن است جنبه‏های شناختی و هیجانی پایدارتری داشته باشد.

۲. خشم: فرد پس از اطمینان از صحت خبر مرگ، دچار خشم و عصبانیت می‏شود. این خشم ممکن است متوجه دیگران و حتّی خدا باشد. اگر ما خشم وی را تحمل کنیم، کمک بزرگی کرده‏ایم تا گام بلندی را به سمت پذیرش بردارد.

۳. التماس: چانه زدن و التماس کردن مرحله دیگری است که پس از آگاهی از مرگ، رخ می‏دهد و بیمار می‏کوشد تا به هر ترتیب بیشتر زنده بماند. وی به دنبال معامله با خدا و چانه‏زنی بر سر باقی ماندن خود است.

۴. افسردگی: مرحله دیگری که فرد سپری می‏کند، همراه با افت شدید کارکرد روانی

1.. Kubler-Ross, E.

2.. denial.

3.. anger.

4.. bargaining.

5.. depression.

6.. acceptance.

7.. Life Lessons, p۱۱۲.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93667
صفحه از 391
پرینت  ارسال به