303
مهارت‌های زندگی

سزاوار است همسایگان صاحب عزا تا سه روز، به آنان غذا بدهند.

گام ششم: حرکت به سوی زندگی

جابه‏جاسازی عاطفی و حرکت به سوی زندگی، آخرین گام مقابله با فقدان نزدیکان است. در این وضعیت، بازمانده قادر است زندگی خود را به‏نحوی کارآمد ادامه دهد و کارکرد فردی و اجتماعی خود را ارتقا بخشد. وی همچنین مرگ متوفّی را بی‌آنکه هدف، فراموش کردن متوفّی باشد، می‏پذیرد و به زندگی خود بدون ماتم و سوگ ادامه می‌دهد. یکی از نشانه‏های بارز رسیدن به چنین مرحله‏ای آن است که شخص بدون هیچ‌گونه احساس دردی به متوفّی فکر کند. با این شرایط دلبستگی‏های شدید منحل شده و رغبت‏ها تنظیم می‏شوند و بر همین اساس است که رسول اکرم صلی الله علیه و آله «تنظیم رغبت» و «فقدان دلبستگی» را رمز آسان گشتن مصیبت‏ها می‏داند:

مَن زَهِدَ فِی الدُّنیا هانَت عَلَیهِ المُصیباتُ.۱

۰.کسى که از دنیا دل بر کنَد، مصیبت‏ها بر او آسان می‏شوند.

1.. کنز الفوائد، ج۲، ص۱۶۳.


مهارت‌های زندگی
302

در این وضعیت لازم است بگذاریم بازماندگان حرف بزنند، گریه کنند، درددل کنند، احساسات خود را بروز دهند و همیشه در دسترس آنها باشیم. زمانی که مشکل مردگان حلّ می‏شود، تازه مشکل بازماندگان آغاز می‏شود که یک دوران کامل عزاداری و سوگ را پیش رو دارند. بازماندگان و سوگواران به کمک نیاز دارند، اما طبیعتاً معنای آن این نیست که بازماندگان الزاماً به مشاور متخصّص نیاز دارند؛ بسیاری از مردم نه نیاز به این گونه مشاوره‏ها دارند و نه توان مالی آن را. نیاز آنان را یک انسان، یک دوست یا هر کس دیگری می‏تواند برآورده سازد و مهم نیست که چه کسی درصدد رفع این نیاز است۱.

حمایت‏های عاطفی و اجتماعی، حضور داشتن در کنار سوگوار و در شرکت کردن مراسم تشییع و دفن متوفّی، از جمله کارهایی است که در اسلام بر آنها تأکید شده است. یکی از نمونه‏های آشکار حمایت، تهیّه غذا و فرستادن آن برای خانواده مصیبت‏دیده است. در تاریخ آمده است هنگامی که جعفر بن ابی‏طالب علیه السلام به شهادت رسید، رسول خدا صلی الله علیه و آله به فاطمه علیها السلام فرمود تا سه روز برای اسماء بنت عمیس غذا تهیّه کنید و برای او ببرید. از آن زمان، پخت غذا برای اهل مصیبت تا سه روز، سنّت شد.۲

امام صادق علیه السلام می‏فرماید:

الأَکلُ عِندَ أهلِ المُصیبَةِ مِن عَمَلِ أهلِ الجاهِلِیَّةِ و السُّنَّةُ البَعثُ إلَیهِم بِالطَّعامِ کَما أمَرَ بِهِ النَّبِیُّ صلی الله علیه و آله فی آلِ جَعفَرِ بنِ أبی‏طالِبٍ لَمّا جاءَ نَعیُهُ.۳

خوردن نزد صاحبان عزا و مصیبت، رفتارى جاهلى است. سنّت اسلامى، فرستادن غذا براى صاحبان عزاست؛ همان‏گونه که پیامبر صلی الله علیه و آله هنگامى که خبر مرگ جعفر بن ابى طالب را شنید، دستور داد براى خاندان او غذا ببرند.

و در سخنی دیگر می‏فرماید:

یَنْبَغِی لِجِیرَانِ صَاحِبِ الْمُصِیبَةِ أَنْ یُطْعِمُوا الطَّعَامَ عَنْهُ ثَلَاثَةَ أَیّامٍ.۴

1.. همان، ص۱۷۹.

2.. وسائل الشیعه، ج۳، ص۲۳۷.

3.. کتاب من لایحضره الفقیه، ج۱، ص۱۸۲، ح۵۴۸.

4.. الکافی، ج۳، ص۲۱۷؛ کتاب من لایحضره الفقیه، ج۱، ص۱۷۴.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93475
صفحه از 391
پرینت  ارسال به