برای آنکه فرد شرایط را بپذیرد لازم است تا افزون بر شناخت بهتر مرگ، به تسهیل این موضوع از طریق مقایسههای صعودی که در آموزههای دین بر آن تأکید شده است، بپردازیم. امام صادق علیه السلام میفرماید:
إذا اُصِبتَ بمُصیبَةٍ فَاذکُرْ مُصابَکَ بِرَسولِ اللّهِ صلی الله علیه و آله؛ فَإنَّ الناسَ لَم یُصابُوا بِمِثلِهِ أبداً، وَلَن یُصابُوا بِمِثلِهِ أبداً.۱
۰.هرگاه مصیبتى به تو رسید، مصیبت [رحلت] پیامبر خدا صلی الله علیه و آله را به یاد آور؛ زیرا مردم هرگز مصیبتى چون مصیبت [رحلت]پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به خود ندیدهاند و هیچگاه نیز چنان مصیبتى نخواهند دید.
مقایسه وضعیت خود با شرایط سختتری که دیگران سپری کردهاند، زمینه پذیرش هر چه بیشتر موضوع فقدان را فراهم میآورد.
گام سوم: گذار از احساسهای ناخوشایند
در این مرحله، بازمانده باید درد سوگ را بپذیرد و در سوگواری آزاد باشد و آنرا سرکوب نکند تا بتواند از رنجی که میبرد عبور کند. در غیر اینصورت، این درد خود را به شکل برخی نشانهها و رفتارهای نابهنجار نشان خواهد داد. سرکوب نکردن احساسات ناشی از فقدان و بیان احساسات، تأثیر مستقیم بر گذار از احساسهای ناخوشایند و حرکت به سمت زندگی عادی خواهد داشت. امام صادق علیه السلام میفرماید:
مَن خافَ عَلى نَفسِهِ مِن وَجدٍ بِمُصیبَةٍ فَلیُفِض مِن دُموعِهِ؛ فَإِنَّهُ یَسکُنُ عَنهُ.۲
۰.هر کس از غم و اندوه مصیبتى بر جان خویش ترسید، اشک بریزد؛ زیرا با گریه کردن غمش تسکین مییابد.
در روایت دیگری منصور صیقل گوید: به امام صادق علیه السلام از اندوه شدیدى که براى مرگ فرزندم به من دست داده بود و میترسیدم که [بر اثر آن،] عقلم را از دست بدهم، شکایت کردم. آن حضرت فرمود: