میتوانند بر مشکل اندوه خود چیره شوند. با این حال، آنها گاه به رواندرمانی نیاز پیدا میکنند. گاهی آموزش دادن به افراد درباره مرگ و پیامدهای آن از بار اندوه مربوط به رویداد مرگ دوستان و نزدیکان کم میکند. ناگفته نماند که تشریفات بعد از مرگ، که در بیشتر جوامع مراحل مشخصی دارد، بهنوعی تخلیه هیجانی میانجامد۱.
افراد داغدیده مراحلی را در سوگواری میگذرانند که هریک از آنها با مجموعه پاسخهای متفاوت آنها مشخص میشود. سوگواران در این مراحل پس و پیش میروند و از یک روند ثابت تبعیت نمیکنند. برای آنکه سوگوار فرایند سوگ را با مشکلات کمتری بپیماید، لازم است تا این مراحل به صورت یک رشته تکالیف نیز در نظر گرفته شوند؛ اعمالی که باید انجام شوند تا فرد بهبود یابد و به زندگی رضایت بخش برگردد. در این بخش تکالیفی که فرد را برای بازگشت به زندگی آماده میکند با عنوان «مقابله با فقدان و داغدیدگی و بازگشت به زندگی» اشاره میکنیم.
مقابله با فقدان و داغدیدگی و بازگشت به زندگی
برای بازگشت مجدد بازمانده به زندگی، تکالیفی ضروری در شش گام وجود دارند:
گام نخست: ارزیابی منطقی از دست دادن عزیزان
یکی از موقعیّتهای ناخوشایند زندگی، موقعیّت فراق و از دست دادن عزیزان است. امام علی علیه السلام از دست دادن دوستان را موجب پریشانحالی و بیماری میداند:
الفَقدُ المُمرِضُ فَقدُ الأَحبابِ.۲
۰.از دست دادنى که بیمارى میآورد، از دست دادنِ دوستان است.
در پذیرش فقدان عزیزان و آشنایان، ارزیابی ما بیشترین نقش را خواهد داشت. نخستین واکنش ما در فقدان، ارزیابی اولیه ماست. به علّت آنکه فقدانها بهطور معمول تکاندهنده و غالباً پیشبینی نشدهاند، ارزیابی اولیه تقریباً به شکل خودکار انجام میشود