275
مهارت‌های زندگی

دست خود را می‏گرداند و هرگاه سخن می‏گفت، دست خود را به یکدیگر می‏پیوست و شست دست چپ را به گودى کف دست راست می‏زد و هرگاه خشمگین می‏شد، روی بر می‏گرداند و چهره را بر می‏تافت و هر گاه شاد می‏شد، دیدگان خود را رو می‌انداخت.

برای ایجاد گفتگوی فعال باید موانع شایع را مرتفع ساخت و برخی جنبه‏ها را تقویت کرد. اصل اول در گفتگوی فعال، غلبه بر تمام دلهره‏ها و بیم‏های بیجاست. این یک قانون ساده از تصور خلاق و زنده است: هر چیزی را که در ذهنتان تصویر کنید، احتمال بیشتری برای بروز در واقعیت پیدا خواهد کرد. پس مراقب تلقین‏های منفی (نمی‏توانم هم‏صحبت خوبی باشم) باشید و از اتفاقات و حوادث، ارزیابی واقعی (از کاه کوه نساختن) داشته باشید. باید بر تصویرهای ذهنی منفی برای ایجاد ارتباطی مطلوب و دلچسب غلبه کرد.

افزون بر این، خودباوری‏تان را پرورش دهید. منظور از اعتماد به نفس، باور بیهوده داشتن، خودستایی، خودبزرگ‏بینی و امثال اینها نیست. اگر به خودتان ایمان داشته و استعدادهای خود را در حد واقعی باور دارید، می‏توانید بدون وابستگی به دیگران و با توکل به خدای متعال کارها را پیش ببرید.


مهارت‌های زندگی
274

عِندَهُ حَدیثُ أوَّلِهِم، یضحَکُ مِمّا یَضحَکونَ مِنهُ، و یَتَعَجَّبُ مِمّا یَتَعَجَّبونَ مِنهُ... و لایقطَعُ عَلى أحَدٍ حَدیثَهُ حَتّى یجوزَ فَیَقطَعَهُ بِنَهیٍ أو قِیامٍ.۱

۰.سخن نمی‏گفت مگر در جایى که امید ثواب در آن داشت و هرگاه سخن می‏گفت، هم‏نشینانش خاموشى می‏گزیدند، تا آنجا که گویى پرنده بر سر ایشان نشسته است و هرگاه پیامبر صلی الله علیه و آله سکوت می‏کرد، آنها سخن می‏گفتند و در خدمت ایشان کشمکش نمی‏کردند و اگر کسى سخن می‏گفت، به او گوش می‏دادند تا از سخن گفتن فارغ شود. سخن آنها نزد پیامبر صلی الله علیه و آله، همان سخن نخستین نفر مجلس بود. از آنچه می‏خندیدند، او هم می‏خندید و از آنچه تعجب می‏کردند، او هم تعجب می‏کرد...، سخن کسى را قطع نمی‏کرد، مگر آنکه از حد می‏گذراند؛ پس با نهى یا برخاستن، کلام او را قطع می‏کرد.

در حدیثی دیگر، امام حسن علیه السلام روایت می‏کند که از، هند بن ابى‏هاله تمیمى که فردی توصیف‏گر بود خواستم تا سخن گفتن پیامبر خدا صلی الله علیه و آله را براى من توصیف کند. او گفت:

۰.کانَ رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله... لایَتَکَلَّمُ فی غَیرِ حاجَةٍ، طَویلَ السَّکتَةِ، یفتَتِحُ الکَلامَ و یختِمُهُ بِأَشداقِهِ، و یَتَکَلَّمُ بِجَوامِعِ الکَلِمِ،... إذا أشارَ أشارَ بِکَفِّه کُلِّها، و إذا تَعَجَّبَ قَلَبَها، و إذا تَحَدَّثَ اتَّصَلَ بِها، یَضرِبُ بِراحَتِهِ الیُمنى باطِنَ إبهامِهِ الیُسرى، و إذا غَضِبَ أعرَضَ و أشاحَ و إذا فَرِحَ غَضَّ طَرفَهُ.۲

۰.پیامبر صلی الله علیه و آله.... بدون نیاز سخن نمی‏گفت، سکوتش طولانى بود، از آغاز تا پایان سخن دهانش را کاملاً باز‏نمى‏کرد و سخنانى فراگیر می‏فرمود... هرگاه اشاره می‏کرد، با تمام کف‌دست اشاره می‏کرد و هرگاه شگفت زده می‏شد،

1.. دلائل النبوّه، ج۱، ص۲۸۶؛ الشمائل المحمّدیه، ص۱۰۹، ح۲۲۶؛ کنز العمّال، ج۷، ص۱۶۴، ح۱۸۵۳۵؛ عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج۱، ص۳۱۷، ح۱؛ معانی الأخبار، ص۸۱، ح۱؛ بحار الأنوار، ج۱۶، ص۱۴۹، ح۴.

2.. دلائل النبوّة، ج۱، ص۲۸۶؛ شُعب الإیمان، ج۲، ص۱۵۴؛ الطبقات الکبرى، ج۱، ص۴۲۲؛ تهذیب الکمال، ج۱، ص۲۱۴؛ عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج۱، ص۳۱۷؛ معانی الأخبار؛ ص۸۱، ح۱؛ مکارم الأخلاق، ج۱، ص۴۳، ح۱؛ حلیة الأبرار، ج۱، ص۱۷۱.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93898
صفحه از 391
پرینت  ارسال به