247
مهارت‌های زندگی

خداوند متعال و بخشی را به کار و تلاش برای امرار معاش و بخشی را به ارتباط با دوستان و افراد مورد اعتماد که [در جهت رشد و تعالی] عیب‌های شما را بیان می‏کنند و در باطن خیرخواه شما هستند و بخشی را نیز برای لذت بردن از امور حلال اختصاص دهید و با این کار است که شما می‏توانید به سه بخش دیگر رسیدگی کنید.

در این روایت، منظور امام علیه السلام آن نیست که اوقات شبانه روز را به‏طور مساوی به چهار بخش تقسیم کنید و به هر بخش، شش ساعت اختصاص دهید؛ بلکه منظور آن است که به همه این چهار بخش توجّه کنید. اما بخشی که زمینه‏ساز شکل‏گیری مطلوب بخش‏های دیگر است به تفریحات سالم و استفاده از لذت‏های حلال مثل استراحت کردن، خواب، تفریح و گردش و مسافرت مربوط می‏شود. در صورتی که فرد چنین بخشی را در برنامه‏ریزی خود در نظر گیرد، به تبع آن، در مدیریت دیگر حوزه‏های زندگی و حلّ تعارض‌های زناشویی توانمندی بیشتری خواهد داشت.

ز ـ تنظیم روابط جنسی

رابطه جنسی به‏‏مثابه فشارسنجِ‏ هیجانی در روابط، عمل می‏‏کند؛ به‏طوری که می‏تواند بازتاب دهنده رضایت زوج‏ها از رابطه با یکدیگر باشد. رابطه جنسی خوب، در بیشتر اوقات نتیجه ارتباط عاطفی خوب میان همسران است۱. بخشی از مشکلات جنسی، مرتبط با نداشتن مهارت‏ ارتباط جنسیِ مطلوب و بخش دیگر آن ناشی از اختلال‌های جنسی است. نداشتن مهارت‏های ارتباط جنسی که به نارضایتی جنسی و اختلاف‌های زناشویی می‏انجامد، در دسته‏بندی‏ اختلال‏های جنسی قرار نمی‏گیرند و این مشکل می‏تواند در سایه فراگیری مهارت‏های لازم برای برقراری ارتباط جنسی مطلوب، همچون مهارت ارتباط مؤثر، مهارت حلّ مسئله، مهارت مدیریت روابط، بازسازی نقش‏ها و

1.. توانمندسازی همسران، ص۱۳۵.


مهارت‌های زندگی
246

مراحل حلّ مسئله مؤثر

۱.    شناسایی مشکل
۲.    طرح مشکل نزد افراد صاحب صلاحیت
۳.    عرضه راه‏حل‏های جانشین قابل اجرا
۴.    تصمیم‏گیری درباره یکی از راه‏حل‏ها
۵.    عمل بر مبنای تصمیم‏گیری
۶.    بازبینی عمل
۷.    ارزیابی اثربخشی این عمل و فرایند حلّ مسئله۱

و ـ تعیین اوقات فراغت

یکی از ابعاد اساسی در زندگی، داشتن اوقات فراغت برای توانمندسازی دیگر ابعاد زندگی است. به چنین زمان‏هایی که فرد را مهیای کار، ارتباط و معنویت کند، در آموزه‏های دینی «اوقات فراغت» اطلاق می‏شود. این اوقات، زمان‏هایی را در بر می‏گیرند که فرد در آنها برای خود برنامه‏ریزی کرده تا فارغ از دغدغه‏ها و دل‏مشغولی‏های روزمره، زمانی را به استراحت بگذراند تا نیروی لازم را برای سه حوزه دیگر به دست آورد. امام کاظم علیه السلام در این باره می‏فرماید:

اجْتَهِدُوا فِی أَنْ یکُونَ زَمَانُکُمْ أَرْبَعَ سَاعَاتٍ: سَاعَةً لِمُنَاجَاةِ اللَّهِ وَ سَاعَةً لِأَمْرِ الْمَعَاشِ وَ سَاعَةً لِمُعَاشَرَةِ الْإِخْوَانِ وَ الثِّقَاتِ الَّذِینَ یعَرِّفُونَکُمْ عُیوبَکُمْ وَ یَخْلُصُونَ لَکُمْ فِی الْبَاطِنِ وَ سَاعَةً تَخْلُونَ فِیهَا لِلَذَّاتِکُمْ فِی غَیرِ مُحَرَّمٍ وَ بِهَذِهِ السَّاعَة تَقْدِرُونَ عَلَى الثَّلَاثِ سَاعَاتٍ.۲

۰.بکوشید اوقات خود را به چهار بخش تقسیم کنید:‏ بخشی را به مناجات با

1.خانواده درمانی: ارزیابی و درمان خانواده، رویکرد مک مستر، ص۴۷.

2.. تحف العقول، ص۴۰۸؛ بحار الأنوار، ج۷۸، ص۳۲۱.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93483
صفحه از 391
پرینت  ارسال به