229
مهارت‌های زندگی

هر مؤمنى که غذا خوردن با فرزندان را دوست داشته باشد، فرشته‏اى از زیر عرش به او ندا مى‏دهد که: اى بنده خدا! عمل از سر گیر، که خداوند برای تو همه گناهانت را آمرزید.

و در روایتی دیگر می‏فرماید:

ألا أُنَبِّئُکُم بِخَمسٍ مَن کُنَّ فیهِ فَلَیسَ بِمُتَکَبِّرٍ: اعتِقالِ الشّاةِ، و لُبسِ الصّوفِ، و مُجالَسَةِ الفُقَراءِ، و أن یَرکَبَ الحِمارَ، و أن یَأکُلَ الرَّجُلُ مَعَ عِیالِهِ.۱

۰.آیا شما را از پنج کار خبر ندهم که هر کس آنها را انجام دهد، متکبر نباشد: دوشیدن گوسفند، پوشیدن پشمینه، همنشینى با تهى‏دستان، سوار شدن بر الاغ، و غذا خوردن مرد با خانواده‏اش.

ز ـ از خودگذشتگی اعضای خانواده

گذشتن از خواسته‏های خویشتن و توجّه به خواست اعضای خانواده، از جمله کارکردهای یک خانواده کارآمد است. این از خودگذشتگی در ابتدا متوجه مرد است؛ چون مدیریت خانواده بر عهده اوست، و سپس متوجه هریک از اعضاست با توجه به موقعیّتی که دارند. رسول اکرم صلی الله علیه و آلهمی‏فرماید:

المُؤمِنُ یأکُلُ بِشَهوَةِ أهلِهِ، وَالمُنافِقُ یأکُلُ أهلُهُ بِشَهوَتِهِ.۲

۰.مؤمن، به اشتهاى خانواده‏اش مى‏خورَد و منافق، خانواده‏اش به میل و اشتهاى او مى‏خورند.

امام صادق علیه السلام در تفسیر آیه «و خدا بعضى از شما را در رزق و روزى، بر بعضى دیگر برترى داده است؛ ولى کسانى که فزونى یافته‏اند، روزىِ خود را به بندگان نمى‏دهند تا در آن، با هم مساوى باشند»،۳، فرمود:

1.. جامع الأحادیث، قمی، ص۲۸۶؛ التواضع والخمول، ابن أبی‏الدنیا، ص۲۶۵، ح۲۱۹؛ تاریخ مدینة دمشق، ج۶۲، ص۲۸۳، ح۱۲۸۲۰؛ الفردوس، ج۳، ص۱۹۰، ح۴۵۲۷؛ کنزالعمّال، ج۱۶، ص۱۰۷، ح۴۴۰۷۷.

2.. الکافی، ج۴، ص۱۲، ح۶؛ طبّ النبی صلی الله علیه و آله، ص۳؛ بحار الأنوار، ج۶۲، ص۲۹۱؛ الفردوس، ج۴، ص۱۷۶، ح۶۵۴۷؛ کنزالعمّال، ج۱، ص۱۵۶، ح۷۷۹.

3.. (وَ اللَّهُ فَضَّلَ بَعْضَکُمْ عَلَى بَعْضٍ فِى الرّزْقِ فَمَا الَّذِینَ فُضّلُواْ بِرَادّى رِزْقِهِمْ عَلَى مَا مَلَکَتْ أَیمَانُهُمْ فَهُمْ فِیهِ سَوَاءٌ) (نحل: آیۀ ۷۱).


مهارت‌های زندگی
228

پس، به سوى خانواده‏ات باز گرد که این کار تو، براى آنان صدقه [و کار نیک] است.

روایات بسیار دیگری نیز هستند که نقش در کنار هم بودن اعضای خانواده را هنگام غذا خوردن یادآور می‏شوند و آثار مترتب بر آن را بیان می‏دارند. اکنون به برخی از این روایات اشاره می‌شود.

رسول خدا صلی الله علیه و آله می‏فرماید:

إنَّ اللّهَ یحِبُّ المُؤمِنَ ویحِبُّ أهلَهُ ووُلدَهُ، وأحَبُّ شَی‏ءٍ إلَى اللّهِ تَعالى أن یرَى الرَّجُلَ مَعَ امرَأَتِهِ ووُلدِهِ عَلى مائِدَةٍ یَأکُلونَ، فَإِذَا اجتَمَعوا عَلَیها نَظَرَ إلَیهِم بِالرَّحمَةِ لَهُم، فَیُغفِرُ لَهُم قَبلَ أن یتَفَرَّقوا مِن مَوضِعِهِم.۱

۰.خداوند مؤمن را دوست مى‏دارد و زن و فرزندان او را [نیز] دوست مى‏دارد. محبوب‏ترین چیز نزد خداى تعالى، آن است که ببیند مرد با زن و فرزندانش بر سر یک سفره غذا مى‏خورند. پس چون بر آن سفره گرد هم آیند، با نظر رحمت به ایشان مى‏نگرد، و پیش از آنکه از جاى خود پراکنده شوند، آنان را مى‏آمرزد.

آن حضرت صلی الله علیه و آله در جای دیگر فرمود:

إذا أکَلَ المُؤمِنُ مَعَ أولادِهِ کُتِبَ لَهُ بِکُلِّ لُقمَةٍ ثَوابُ عِتقِ رَقَبَةٍ و رُفِع لَهُ مَدینَةٌ و أعطاهُ اللّهُ کِتابَهُ بِیمینِهِ.۲

۰.هرگاه مؤمن با فرزندان خود غذا بخورد، به ازاى هر لقمه، ثوابِ آزاد کردن یک بنده‌ای برایش نوشته مى‏شود، و شهرى [در بهشت‏] برایش بنا مى‏گردد، و خداوند کارنامه او را به دست راستش مى‏دهد.

همچنین در حدیثی دیگر فرمود:

أیما مُؤمِنٍ یحِبُّ الأَکلَ مَعَ الأَولادِ، ناداهُ مَلَکٌ مِن تَحتِ العَرشِ: یا عَبدَ اللّهِ! استَأنِفِ العَمَلَ، فَقَد غَفَرَ اللّهُ لَکَ الذُّنوبَ کُلَّها.۳

1.. تنبیه الغافلین، ص۳۴۳، ح۴۹۸.

2.. همان، ‏ص۳۴۴، ح۵۰۰.

3.. همان،‏ ح۴۹۹.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93476
صفحه از 391
پرینت  ارسال به