221
مهارت‌های زندگی

پیامبر صلی الله علیه و آله [را عادت چنان بود که] هرگاه خانواده‏اش دچار تنگنا می‏شدند، به آنان را به خواندن نماز دستور می‌داد. سپس این آیه را می‏خوانْد: «و خانواده ات را به نماز گزاردن فرمان ده و خود بر آن، پاى بفشار».

در کتاب مکارم الاخلاق نیز آمده است:

۰.کانَ النَّبِی صلی الله علیه و آله إذا أصابَت أهلَهُ خَصاصَةٌ نادى أهلَهُ: یا أهلاه! صَلّوا، صَلّوا.۱

۰.پیامبر صلی الله علیه و آله هرگاه خانواده‏اش دچار فقر و گرسنگى می‏شدند، خطاب به آنان صدا می‏زد: «اى کسان من! نماز بگزارید، نماز».

چنین سختی‏هایی هیچ‏گاه ایشان را از ایفای نقش همسری و والدینی خویش غافل نکرد، بلکه آن حضرت در سراسر دوران زندگی خود با این سختی‏ها و بحران‏ها به مقابله برخاست.

ج ـ همکاری میان اعضای خانواده

از مواردی که در خانواده سالم و کارآمد به چشم می‏خورد، روحیه تعاون و همکاری میان اعضای خانواده است؛ در حالی ‏که مسئولیت‏ و نقش هر عضو نیز مشخص است. داشتن روحیه همکاری و نداشتن تکبر، از ویژگی انسان‏های با ایمان است. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود:

مَن لَم یَأنَف مِن ثَلاثٍ فَهُوَ مُؤمِنٌ حَقّاً: خِدمَةِ العِیالِ، وَالجُلوسِ مَعَ الفُقَراءِ، وَالأَکلِ مَعَ خادِمِهِ. هذِهِ الأَفعالُ مِن عَلاماتِ المُؤمِنینَ الَّذینَ وَصَفَهُمُ اللّهُ فی کِتابِهِ: (أُوْلَئِکَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا).۲

۰.هر کس از سه کار تکبر نورزد، مؤمن حقیقى است: خدمت به خانواده، نشستن با فقرا و غذا خوردن با خدمتکارش. این کارها از نشانه‏هاى مؤمنانى است که خداوند در کتابش از آنان این گونه یاد کرده است: اینان، مؤمنان حقیقى‏اند.

1.. مکارم الأخلاق، ج۲، ص۱۲۴، ح۲۳۳۳؛ بحار الأنوار، ج۹۰، ص۳۷، ح۴؛ الزهد، ابن حنبل، ص۱۵.

2.. تاریخ مدینة دمشق، ج۶، ص۲۹، ح۱۳۹۶؛ الفردوس، ج۳، ص۶۲۹، ح۵۹۶۸؛ کنزالعمّال، ج۱، ص۱۵۵، ح۷۷۴.


مهارت‌های زندگی
220

دَکِنَت ثِیابُها، فَأَصابَها مِن ذلِکَ ضُرٌّ شَدیدٌ.۱

۰.او در خانه من آن قدر با مَشک آب کشید که [بند آن‏] بر سینه‏اش ردّ انداخته بود و چندان دستاس کرد که دست‏هایش تاول زده بودند و چندان خانه را رُفت و روب کرد که لباس‏هایش رنگِ خاک به خود گرفته بودند، و آن قدر آتش زیر دیگ افروخته بود که جامه‏هایش تیره‏رنگ شده بودند. در نتیجه، رنج و آسیبِ سختى به او رسید.

آنگاه که سختی‏ها به انسان روی می‏آورند، بر کمک‏خواهی از «شکیبایی» و «نماز» در آموزه‏های قرآنی تأکید شده است.

وَ اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ وَ إِنَّها لَکَبیرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخاشِعین۲

۰.از شکیبایى و نماز یارى جویید و به‏راستى این [کار] گران است، مگر بر فروتنان.

استعانت وقتى صورت مى‏گیرد که نیروى انسان به‏تنهایى نمى‏تواند امری مهم یا حادثه‏اى پیش آمده را بر وفق مصلحت خود برطرف سازد. در این اوقات، بهترین یاور انسان، مقاومت و خویشتن‌دارى اوست، تا استقامت به خرج دهد و ارتباط خود را با خدا برقرار سازد۳.

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نیز در سختی‏ها و تنگناهایی که خانوده‏اش بدان گرفتار می‏شدند، آنان را به نماز گزاردن سفارش می‏کرد:

کانَ النَّبِی صلی الله علیه و آله إذا نَزَلَ بِأَهلِهِ الضّیقُ أمَرَهُم بِالصَّلاةِ، ثُمَّ قَرَأَ: «وَ أْمُرْ أَهْلَکَ بِالصَّلَاةِ وَ اصْطَبِرْ عَلَیهَا».۴

1.. کتاب من لایحضره الفقیه، ج۱، ص۳۲۰، ح۹۴۷؛ علل الشرائع، ص۳۶۶، ح۱؛ مکارم الأخلاق، ج۲، ص۲۸، ح۲۰۶۱؛ بحار الأنوار، ج۴۳، ص۸۲، ح۵؛ سنن أبی داوود، ج۳، ص۱۵۰، ح۲۹۸۸؛ مسند ابن حنبل، ج۱، ص۳۲۲، ح۱۳۱۲؛ کنز العمّال، ج۱۵، ص۵۰۸، ح۴۱۹۸۵.

2.. بقره: ۴۵.

3.. المیزان فی تفسیر القرآن، ج‏۱، ص۲۲۹.

4.. المعجم الأوسط، ج۱، ص۲۷۲، ح۸۸۶؛ المصنّف، عبد الرزاق، ج۳، ص۴۹، ح۴۷۴۴؛ حلیة الأولیاء، ج۸، ص۱۷۶؛ سیر أعلام النبلاء، ج۸، ص۴۱۱؛ مسکّن الفؤاد، ص۵۶؛ بحارالأنوار، ج۹۱، ص۳۸۳، ح۱۰.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93722
صفحه از 391
پرینت  ارسال به