پیامبر صلی الله علیه و آله [را عادت چنان بود که] هرگاه خانوادهاش دچار تنگنا میشدند، به آنان را به خواندن نماز دستور میداد. سپس این آیه را میخوانْد: «و خانواده ات را به نماز گزاردن فرمان ده و خود بر آن، پاى بفشار».
در کتاب مکارم الاخلاق نیز آمده است:
۰.کانَ النَّبِی صلی الله علیه و آله إذا أصابَت أهلَهُ خَصاصَةٌ نادى أهلَهُ: یا أهلاه! صَلّوا، صَلّوا.۱
۰.پیامبر صلی الله علیه و آله هرگاه خانوادهاش دچار فقر و گرسنگى میشدند، خطاب به آنان صدا میزد: «اى کسان من! نماز بگزارید، نماز».
چنین سختیهایی هیچگاه ایشان را از ایفای نقش همسری و والدینی خویش غافل نکرد، بلکه آن حضرت در سراسر دوران زندگی خود با این سختیها و بحرانها به مقابله برخاست.
ج ـ همکاری میان اعضای خانواده
از مواردی که در خانواده سالم و کارآمد به چشم میخورد، روحیه تعاون و همکاری میان اعضای خانواده است؛ در حالی که مسئولیت و نقش هر عضو نیز مشخص است. داشتن روحیه همکاری و نداشتن تکبر، از ویژگی انسانهای با ایمان است. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
مَن لَم یَأنَف مِن ثَلاثٍ فَهُوَ مُؤمِنٌ حَقّاً: خِدمَةِ العِیالِ، وَالجُلوسِ مَعَ الفُقَراءِ، وَالأَکلِ مَعَ خادِمِهِ. هذِهِ الأَفعالُ مِن عَلاماتِ المُؤمِنینَ الَّذینَ وَصَفَهُمُ اللّهُ فی کِتابِهِ: (أُوْلَئِکَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا).۲
۰.هر کس از سه کار تکبر نورزد، مؤمن حقیقى است: خدمت به خانواده، نشستن با فقرا و غذا خوردن با خدمتکارش. این کارها از نشانههاى مؤمنانى است که خداوند در کتابش از آنان این گونه یاد کرده است: اینان، مؤمنان حقیقىاند.