219
مهارت‌های زندگی

به خدا سوگند که تا زنده بود، نه او را عصبانى کردم و نه به کارى مجبورش ساختم؛ او نیز مرا عصبانى نساخت و در کارى از من نافرمانى نکرد. هنگامى که به او نگاه مى‏کردم، غم‏ها و اندوه‏ها از من برطرف مى‏شدند.

متعهد بودن در قبال خانواده، مبنای صرف زمان و نیروی اعضای خانواده برای فعالیت‏هایی است که به‏نحوی به خانواده مرتبط می‏شوند. تعهد، یعنی وفادار ماندن به خانواده و اعضای آن، هنگام غم و شادی و وقایع خوشایند و ناخوشایند زندگی. تعهد هم بر مبنای احساس و عاطفه و هم بر پایه قصد و نیت استوار است. همسران و افرادی که در باره تعهد خود در قبال دیگران به بلوغ فکری لازم نرسیده‏‏اند و رفتاری دوسوگرایانه دارند، در ازدواج و در کارکردن دچار مشکل خواهند شد و نتیجه این امر در بیشتر اوقات بی‏وفایی خواهد بود۱.

ب ـ مقابله مثبت با سختی‏ها

خانواده کارآمد در غلبه بر مشکلات، نه‏تنها مشکلات خانوادگی را به دیگر مشکلات زندگی تعمیم نمی‏دهد و از مشکلی که در آن گرفتار آمده، فاجعه‏ای بزرگ و حل ناشدنی نمی‏سازد، بلکه توان خود را در مدیریت مشکل و کنار آمدن با آن، نشان می‏دهد. گزارش امیرمؤمنان علی علیه السلام از توان حضرت زهرا علیها السلام در مدیریت خانه، شاهدی گویاست بر اینکه سختی‏ها در زندگی پایان‏ناپذیرند، اما باید با آنها به گونه‏ای مناسب مقابله کرد. آن حضرت با آنکه سختی‏های فراوانی در مدیریت خانه داشت، از زیر بار مسئولیت خویش شانه خالی نمی‏کرد. امیرمؤمنان علیه السلام به مردى از بنى‏سعد فرمود: آیا مى‏خواهى از خودم و از فاطمه زهرا برایت بگویم؟ سپس فرمود:

إنَّها کانَت عِندی فَاستَقَت بِالقِربَةِ حَتّى أثَّرَ فی صَدرِها، وطَحَنَت بِالرَّحا حَتّى مَجَلَت یداها، وکَسَحَتِ البَیتَ حَتَّى اغبَرَّت ثِیابُها و أوقَدَت تَحتَ القِدرِ حَتّى

1.. خانواده درمانی، گلادینگ، ص۴۹.


مهارت‌های زندگی
218

با در نظر گرفتن دیدگاه اسلام، به نظر می‏رسد تعیین نقش‏های زناشویی با هدف «کارآمدی» و «سعادتمندی» خانواده، مسیری روشن‏تر را خواهد پیمود. این اهداف در سایه سه ملاک «پای‌بندی به ارزش‏‏ها»، «تفاوت‏های جسمانی و روانی» و «توافق طرفین»، دست‌یافتنی هستند؛ چنان‏که با راهنمایی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بر اساس «حفظ ارزش‏ها»، «سازگاری مسئولیت‏ها با روحیات و ویژ‏گی‏های زن و مرد» و «توافق متقابل»، کارهای بیرون از خانه به حضرت علی علیه السلام و کارهای داخل خانه به حضرت زهرا علیها السلامسپرده شد.۱

ویژگی‏های خانواده کارآمد

خانواده را به‏لحاظ توان مدیریت تعارض‌ها و مشکلات، می‏توان به خانواده‏ کارآمد و ناکارآمد دسته‏بندی کرد. خانواده کارآمد و بالنده، ویژگی‏هایی دارد که آن را از دیگر نظام‏های اجتماعی متمایز می‏سازد. در این بخش برآنیم تا با تکیه بر الگوی ارتباطی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و امامان معصوم علیهم السلام با همسران و فرزندان خویش، به ویژگی‏های خانواده کارآمد اشاره کنیم:

الف ـ تعهد در برابر یکدیگر

یکی از ویژگی‏های خانواده کارآمد، تعهد داشتن در قبال تأمین آرامش دیگر اعضای خانواده است. در خانواده‏های کارآمد، اعضا نه‏تنها خود را وقف آسایش خانواده، بلکه برای رشد و تعالی هریک از اعضای آن تلاش می‏‏‏کنند. امام على علیه السلام در بیان رفتارش با فاطمه علیها السلام فرمود:

فَوَ اللّهِ ما أغضَبتُها ولا أکرَهتُها عَلى أمرٍ حَتّى قَبَضَهَا اللّهُ عزّ و جل إلَیهِ، ولا أغضَبَتنی ولا عَصَت لی أمراً، ولَقَد کُنتُ أنظُرُ إلَیها فَتَنکَشِفُ عَنِّی الهُمومُ وَالأَحزانُ.۲

1.. قرب الاسناد، ص۵۲، ح۱۷۰؛ بحار الانوار، ج۴۳، ص۸۱.

2.. کشف الغمّه، ج۱، ص۳۶۳؛ المناقب، خوارزمی، ص۳۵۳، ح۳۶۴؛ بحار الأنوار، ج۴۳، ص۱۳۴، ح۳۲.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93466
صفحه از 391
پرینت  ارسال به