213
مهارت‌های زندگی

مهارت مقابله با اختلافات زناشویی

مقدّمه

زندگی زناشویی که بیشتر اوقات با شروعی شیرین و جذّاب همراه است، آرام‏آرام فرازها و نشیب‏ها را سپری می‏‏کند و زوج‏های جوان را با مشکلاتی مواجه می‏سازد. این مشکلات گاه عادی‏اند و گاه نیز فراتر از معمول که در این صورت، زوج‏ها مجموعه‏ای از مسائل را که قادر به حلّ آن نیستند گزارش و از احساس «گیرافتادن» در ارتباطی «سرد و غیرجذّاب»، شکایت می‏‏‏کنند.

در هر صورت، همسران، به‏ویژه زوج‏های جوان، تمایل دارند تعارضات را یا خود حلّ کنند یا با مراجعه به خانواده‏درمانگران به حلّ مشکل بپردازند. ما به زوج‏های جوان و شما که خواننده این مهارت هستید پیشنهاد می‏‏‏کنیم به دلیل آنکه در بسیاری از مواقع، فقدان مهارت‏ها، به‏ویژه «مهارت مقابله با اختلاف‌های زناشویی»، مشکلاتی برای زندگی زناشویی به بار می‏آورد و آن را پردامنه می‏سازد، به فراگیری این مهارت، اهتمام ویژه داشته و آن را ارتقا بخشید تا به شیوه «خودیار»، بسیاری از مشکلات را کاهش دهید و بر آن غلبه کنید. اما اگر با مشکلاتی فراتر، مواجه‌اید و خود راه حلّ آن را نمی‌دانید، بهتر است تا از خانواده‏درمانگران بهره گیرید و خوددرمانی را چاره کار ندانید.

این مهارت با هدف آشنایی زوج‏های جوان با مهارت‏های مقابله با مشکلات زناشویی طراحی شده است و انتظار آن است که به ارتقای کیفیت روابط میان اعضای خانواده بینجامد.


مهارت‌های زندگی
212

از همه این صفات زشت نگه دار [و هرگاه این حالات به تو دست داد نگاهت را به آسمان بردار] تا خشمت آرام گیرد و عنان اختیارت را در دست گیرى و تو هرگز بر خود چنین تسلطى پیدا نکنى، مگر آن‏گاه که فکر و ذکر خود را پیوسته متوجه معاد و بازگشت به سوى پروردگارت گردانى.

در این روایت یک بسته همه‏جانبه برای مهار خشم ارائه شده است. از یک سو نگه‏داشتن زبان که ترجمان افکار فرد است و از سوی دیگر درنگ کردن و خودداری از درگیری فیزیکی و قدرت‏نمایی، تغییر فضا و نگاه را به آسمان دوختن، تفکر درباره عاقبت و سرانجام این کار و فرجام زندگی خود، همه و همه راهکارهای درهم تنیده‏ای است که برای موقعیّت به‏ظاهر ساده خشم بیان شده است.

امروزه در بین روان‏شناسان، اغلبِ شیوه‏های درمان‌گری کارآمد، به سمت روشی چند بعدی در حال تحول هستند. به گفته الیس۱ «آینده به درمان‌گری چند بعدی تعلق دارد». پیشگام درمان چند بعدی لازاروس۲ است. وی بر این باور است که غالب روش‏های درمان‌گری جهت‏گیریِ تک بعدی، دوبعدی، یا حداکثر سه بعدی دارند. اما رویکرد چند بعدی یا چند وجهی این امکان را به ما می‏دهد تا طیف وسیعی از راهبردها را به شیوه‏ای انعطاف‏پذیر و منطقی مبدل کنیم. این رویکرد همچنین شخص را قادر می‏سازد مجموعه‏ای از روش‏هایی را که «درگیرکننده‏اند نه درهم‏شکننده» به کار گیرد. وی به صورت همزمان هفت بعد رفتار، احساس، دریافت حسی، تصویرپردازی، شناخت، روابط بین‏فردی و بعد زیستی را محور بررسی قرار می‏دهد.۳

1..Ellis, A.

2.. Lazarus, A.

3.. شیوه‌های درمانگری اضطراب و تنیدگی، ص۲۴۲.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93507
صفحه از 391
پرینت  ارسال به