صورت نمیگیرد، سودی ندارد و لذا با مدارا و بیتوجهی باید رفتار شود. چون پرخاش در چنین مواردی از سر منطق و عقلانیت صادر نمیشود، باب هر گونه پاسخ منطقی را میبندد.
روایت بعدی نیز به همین مطلب اشاره میکند که نادان یا انعکاسی بودن پرخاشش شناخته میشود و لذا بیدرنگ با بیان و زبان آن را ابراز میکند ولی فرد عاقل با رفتار خود خشمش را نشان میدهد. به عبارت دیگر، مخالفت عاقل بر اساس یک سلسله تصمیمگیریهای قبل از عمل و در حین عمل صورت میگیرد؛ در نتیجه خشم او به برخی رفتارهای منطقی و مفید ختم میشود، در حالی که خشم نادان بیدرنگ در زبان و بیانش اظهار خواهد شد. امام علی علیه السلام میفرماید:
غَضَبُ الجاهِلِ فی قَولِهِ، و غَضَبُ العاقِلِ فی فِعلِهِ.۱
۰.خشم نادان در گفتار اوست و خشم خردمند در رفتارش.
مقابله با پرخاش، چه زمانی که از طرف مقابل باشد و چه موقعی که از خود انسان صادر شود، باید با نوعی مدارا صورت پذیرد و از دامن زدن و شدتبخشیدن پرهیز داده شود. وقتی آتش خشم شعلهور میشود، هر گونه پاسخ مشابهی ممکن است باعث شعلهورتر شدن آن شود.
۲. نرمخویی
نرمخویی یکی از راهکارهای برخورد با فرد خشمگین است. برخورد نرم در فرد خشمگین، اثر مهارکننده دارد و حتّی به نرمی متقابل منجر خواهد شد. امام علی علیه السلام بر این راهکار مقابلهای برای رسیدن به خواستهها تأکید میفرماید:
لِنْ لِمَنْ غَالظَکَ تَظْفَرْ بِطَلِبَتِکَ.۲
۰.با کسی که بر تو خشم گرفته است ملایم باش تا به خواستهات برسی.