197
مهارت‌های زندگی

مَنِ اشْتَکَى فُؤَادَهُ وَ کَثُرَ غَمُّهُ فَلْیأْکُلْ لَحْمَ الدُّرَّاجِ.۱

۰.هر کس دلش ناراضی و غصه‏هایش زیاد شد، گوشت بلدرچین بخورد.

به نظر می‏‏رسد تأثیر گوشت بلدرچین در صورتی است که عامل افسردگی، فیزیولوژیک باشد. در چنین مواردی معمولاً گفته می‏شود که علّت محیطی، برای افت خُلق وجود ندارد، بلکه علّت جسمانی بوده و ناشی از تغییرات هورمونی بدن است. حدیث دیگری از امام صادق علیه السلام کاملاً به این موضوع تصریح می‏‏کند:

إِذَا وَجَدَ أَحَدُکُمْ غَمّاً أَوْ کَرْباً لَایدْرِی مَا سَبَبُهُ فَلْیأْکُلْ لَحْمَ الدُّرَّاجِ فَإِنَّهُ یسَکِّنُ عَنْهُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ تَعَالَى.۲

۰.هر زمانی هر یک از شما غصه یا ناراحتی یافت که دلیلی برای آن نمی‏یافت، گوشت بلدرچین بخورد؛ زیرا به خواست خدا این گوشت او را تسکین خواهد داد.

نتیجه آنکه احتمالاً خشم می‏تواند ناشی از کمبود مواد پروتئینی بدن و تأثیرات ناقل‏های عصبی باشد که خوردن گوشت بلدرچین می‏تواند این کمبود را جبران کند.

سه. نوشیدن آب

از آنجا که خشم ماهیتی آتش‏گون دارد۳، خنکای نوشیدن آب می‏تواند حرارت خشم را فرونشاند و در وضعیت زیستی بدن تغییر ایجاد کند. ابوطیفور می‏گوید نزد امام کاظم علیه السلام رفتم و او را از نوشیدن آب (خاص) نهی کردم. حضرت فرمود:

مَا بَأْسٌ بِالْمَاءِ وَ هُوَ یدِیرُ الطَّعَامَ فِی الْمَعِدَةِ وَ یسَکِّنُ الْغَضَبَ وَ یزِیدُ فِی اللُّبِّ وَ یطْفِئُ الْمِرَارَ.۴

1.. مستدرک ‏الوسائل، ج۱۶، ص۳۴۸.

2.. بحار الأنوار، ج۶۳، ص۷۵.

3.. «إِذَا غَضِبَ أَحَدُکُمْ فَلْیتَوَضَّأْ وَ لْیغْتَسِلْ فَإِنَّ الْغَضَبَ مِنَ النَّارِ»؛ هرگاه کسی از شما خشمگین شد، پس وضوسازد و غسل کند؛ زیراکه غضب از آتش است (بحار الأنوار، ج۷۰، ص۲۷۲).

4.. الکافی، ج۶، ص۳۸۱؛ وسائل ‏الشیعه، ج۲۵، ص۲۳۶.


مهارت‌های زندگی
196

افت گلوکز خون، سبب حالت‏های عصبی و تحریک‏پذیری شدید می‏شود. درصورتی‏که غلظت گلوکز خون به محدوده ۵۰ تا ۷۰ میلی‏گرم درصد سقوط کند، سیستم عصبی مرکزی معمولاً تحریک‏‏پذیری زیادی پیدا می‏‏کند؛ زیرا به ‏نظر می‏رسد که این درجه هیپوگلیسمی فعالیت‏ سلول‏های عصبی را تسهیل می‏‏کند۱.

دو. گوشت بلدرچین

پروتئین‏ها در حکم بلوک‏های ساختمانی بدن ما هستند که ساختار عضلات، استخوان‏ها، پوست و تمام بافت‏های اندامی را می‏سازند و هورمون‏ها و آنزیم‏ها را تشکیل می‏دهند. پروتئین‏ها به آمینو اسید تبدیل می‏شوند که هشت مورد آن در بدن قابل تولید نیست و باید با خوردن مواد غذایی از جمله گوشت‏ تأمین شود۲. کمبود پروتئین‏ ممکن است مشکلاتی در پی داشته باشد و ‏تأمین پروتئین از طریق خوردن گوشت بلدرچین، تأثیر مستقیم در کاهش خشم دارد. بعضی از روایات به اثر خاص این نوع گوشت در مهار خشم اشاره دارد. رسول‏اکرم صلی الله علیه و آله می‏فرماید:

مَنْ سَرَّهُ أَنْ یقِلَّ غَیظُهُ فَلْیأْکُلْ لَحْمَ الدُّرَّاجِ.۳

۰.هر کس می‏خواهد خشمش کاهش یابد، گوشت بلدرچین بخورد.

از روایات بر می‏آید این گوشت، هم در مهار هیجان خشم و هم زدودن غم و غصه و احتمالاً آنچه ما به آن افسردگی می‏گوییم تأثیر دارد. برخی از روایات نیز با بیان غیرمستقیم تأثیر، به این حقیقت اشاره کرده‏اند؛ یعنی گاهی ممکن است عامل خشم بی‏قراری و کم‏حوصلگی و به اصطلاح افت‏ خلق باشد. افت ‏خلق نیز خودعامل تحریک‏پذیری برای انسان فراهم‏ می‏آورد؛ زیرا انسان مبتلا، به فرد افسرده شبیه خواهد بود. این موضوع را حدیث دیگری از آن حضرت بیان کرده ‏است:

1.. خلاصه روان‌پزشکی، ص۲۷۲.

2.. مدیریت استرس، ص۵۳۹.

3.. الکافی، ج۶، ص۳۱۲؛ وسائل ‏الشیعه، ج۲۵، ص۵۰.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93593
صفحه از 391
پرینت  ارسال به