153
مهارت‌های زندگی

در اینجا انواع پوشش‏هاى نامناسب را که موجب تشدید تحریک می‏شوند، می‏آوریم:

انواع پوشش‏هاى نامناسب

۱. پوشش‌هاى جذّاب و تحریک‏کننده

جذّابیّت و تحریک‏کنندگى، ممکن است به صورت آرایش سر و صورت، استفاده از انواع زیورآلات، مُد لباس، یا استفاده از رنگ‏ها و پارچه‏هاى وسوسه‌انگیز و جذّاب باشد. همه اینها در مفهوم «تبرُّج» جمع می‏شوند که از ویژگى‏هاى زنان جاهلیّت است.۱ خروج از منزل با زینت کامل، ویژگى عصر جاهلیّت است و به امروز اختصاص ندارد. ممکن است شیوه آرایش و انواع آن پیشرفته شده باشند، اما اصل تبرّج، ویژگى جاهلیّت و فراتر از زمان و مکان و نژاد است. رسول خدا صلی الله علیه و آله می‏فرماید:

هر زنى که آرایش کرده از خانه خارج شود، با هر قدم، خانه‏اى در جهنم براى او بنا می‏شود.۲

در قرآن کریم نیز آمده است:

(وَ لایُبْدینَ‏ زینَتَهُنَّ إِلَّا ما ظَهَرَ مِنْها).۳

۰.[زنان] زینت خود را جز آن مقدار که ظاهر است، آشکار نسازند.

زن‏ها زینت خود را جز براى محارم، نباید آشکار سازند. زینت زن، مرد را تحریک می‏کند و نتیجه‏اش به خطر افتادن امنیّت خودِ زن است. آیا هیچ انسان خردمندى، دشمن عفاف و پاکى خویش را تحریک می‏کند؟!

۲. پوشش‏هاى نازک و بدن‏نما

گاهى با شکلى از پوشش روبه‏رو می‏شویم که در اصل، برهنگى را احیا کرده است! لباس‏هاى نازک و بدن‏نما در حقیقت، برهنگى را احیا می‏کنند؛ زیرا هدف از پوشش ـ که

1.. ر.ک: احزاب: ۳۳؛ نور: ۶۰.

2.. ر.ک: بحار الأنوار، ج۱۰۳، ص۲۴۹، ح۳۸.

3.. نور: ۳۱.


مهارت‌های زندگی
152

اى پیامبر! به همسران و دخترانت و به زنان مؤمنان بگو: پوشش‌هاى خود را بر خود، فروتر گیرند. این براى آنکه شناخته شوند و آزار و اذیت نشوند، [به احتیاط] نزدیکتر است و خداوند آمرزنده مهربان است.

در آن زمان، زنان مسلمان فقط گیسوان خود را می‏پوشاندند که هرچند به کاهش تحریک منجر می‏شد، باز بودن گردن و سینه، هنوز موجبات وسوسه‏انگیزى را فراهم می‏ساخت. به همین جهت، قرآن کریم با مطرح کردن پوشش تکمیلى ـ که گوش‏ها و گردن و سینه را نیز در بر می‏گرفت ـ پوشیدگى را کامل کرد:

(وَلْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى‏ جُیوبِهِنَّ).۱

۰.و باید روسرى خود را بر گردن خویش فرو اندازند.

وقتى این آیه نازل شد، مردان آن را براى همسران و دختران و زنان بستگان خواندند و آنان نیز از فرداى آن روز با حجاب کامل بیرون آمدند.۲ بعدها که تشخیص داده شد باید محدوده بیشترى از بدن پوشیده شود، چیزى به نام شلوار نیز به پوشش‏ها اضافه شد. امام على علیه السلام نقل می‏کند که در یک روز بارانى، همراه رسول خدا صلی الله علیه و آله در بقیع نشسته بودیم که زنى سوار بر الاغ عبور می‏کرد. ناگهان پاى حیوان در چاله‏اى فرو رفت و زن بر زمین افتاد. رسول خدا صلی الله علیه و آله به‏سرعت صورت خود را برگرداند. حاضران به آن حضرت عرض کردند که این زن شلوار به تن دارد. پیامبر صلی الله علیه و آله سه بار فرمود:

اللّهُمَّ اغفِر لِلمُستَروِلاتِ... یا أیُّهَا النّاسُ! اتَّخِذُوا السَّراویلاتِ؛ فَإِنَّها مِن أستَرِ ثِیابِکُم؛ وحَصِّنوا بِها نِساءَکُم إذا خَرَجنَ.۳

۰.خداوندا! زنان شلوارپوش را رحمت فرما... اى مردم! شلوار را [به عنوان پوشش] برگزینید؛ چراکه از پوشاننده‏ترین لباس‏هاى شماست و به وسیله آن، زنان خود را هنگام خروج از منزل حفاظت کنید.

1.. نور: ۳۱.

2.. الدرّ المنثور، ج۶، ص۱۸۱.

3.. مستدرک الوسائل، ج۳، ص۲۴۵؛ الجامع الصغیر، ج۱، ص۲۰؛ کنز العمّال، ج۱۵، ص۲۹۸، ح۴۱۰۹۵.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93681
صفحه از 391
پرینت  ارسال به