در وسط حیاط خانه، بهتر از نماز خواندن در مسجد است.۱ البتّه این به معنای محدود کردن و حذف فعالیتهای اجتماعی و سودمند زنان نیست و درصدد است تا آنان را از ملتزم بودن به فعالیتها و رفت و آمدهای بیثمری که در اجتماع انجام میشود، برحذر دارد.
دو. ارتباط حدّاقلّی
مهارت دیگر، ایجاد ارتباط حدّاقلّی، برای جلوگیرى از اختلاط است. گاه اختلاط زن و مرد، خواسته یا ناخواسته، صحنههاى ناخوشایندى پدید میآورد. براى جلوگیرى از این امر میتوان مکانهاى ویژهاى را به بانوان اختصاص داد. امروز در برخى کشورهاى توسعهیافته در مکانهایی مثل اتوبوس و مترو، محلّ خانمها و آقایان را جدا کردهاند و قابل توجّه اینکه این کار به خواست زنان و فشار اجتماعى آنان انجام شده است.
رسول خدا صلی الله علیه و آله هنگامى که مسجد مدینه را بنا میکرد، درى مخصوص بانوان قرار داد و آمد و شد مردان را از آن ممنوع ساخت. این الگو میتواند در همه جا رعایت شود.۲ «حرکت از کناره راه» نیز مصداق دیگری از ارتباطات حدّاقلّی است. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
لَیسَ لِلنِّسَاءِ مِنْ سَرَوَاتِ الطَّرِیقِ شَیءٌ وَ لَکِنَّهَا تَمْشِی فِی جَانِبِ الْحَائِطِ وَ الطَّرِیقِ.۳
۰.میانه راه، براى زنان نیست؛ بلکه باید از کنار دیوار و جاده حرکت کنند.
وسط راهها معمولاً دو ویژگى دارد: یکى شلوغ بودن و دیگرى در دید بودن. شلوغى ممکن است سبب مواجهه زن و مرد نامحرم با یکدیگر شود. از این رو حرکت کردن از کنار مسیر که معمولاً خلوتتر است، راه مناسبى براى جلوگیرى از این پیشامد است. همچنین حرکت زن از وسط مسیر، ممکن است او را بیشتر در دید نامحرم قرار دهد. اگر