زیرا در این صورت به هراس خود از مرگ دامن زده است. امام صادق علیه السلام در پاسخ به سؤال از ماهیّت مرگ فرمود:
لِلمُؤمنِ کَأطیَبِ رِیحٍ یَشُمُّهُ فَیَنعَسُ لِطیبِهِ و یَنقَطِعُ التَّعَبُ وَ الألَمُ کُلُّهُ عَنهُ و لِلکافِرِ کَلَسعِ الأفاعیِ و لَدغِ العَقارِبِ و أشَدَّ.۱
۰.مرگ براى مؤمن مانند خوشترین بویى است که میبوید و از بوى خوش آن خوابش میبرد و رنج و درد بهکلى از او برطرف میشود و براى کافر همچون گزش مارها و نیش عقربهاست و [بلکه]دردناکتر.
۳. مرگ؛ آخرین درد
دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم قرین درد و رنج است. این، وضعیتِ زندگی ما انسانها در این دنیاست و خداوند متعال در قرآن کریم بدان اشاره فرموده است:
لَقَد خَلَقنَا الإِنسانَ فِی کَبَدٍ۲.
۰.هر آینه انسان را در رنج آفریدیم.
رنج و مشقّت از هر سو و در همه شئون زندگی بر انسان احاطه دارد و انسان هیچ نعمتى را به دست نمىآورد مگر آن که آمیخته با ناملایماتى است که عیش او را برهم میزند. این وضعیت برای فرد باایمان تا هنگامی که مرگ را در آغوش کشد نیز وجود دارد و او با رسیدن به آخرین مرحله زندگی، خود را از درد و رنج رهایی میبخشد. امام کاظم علیه السلام وقتى نزد مردى رفت که در سکرات مرگ فرو رفته بود، فرمود:
المَوتُ هُوَ المَصْفاةُ یُصَفِّی المُؤمِنینَ مِن ذُنوبِهِم فَیَکُونُ آخِرُ ألَمٍ یُصیبُهُم کَفّارَةَ آخِرِ وِزرٍ بَقِیَ عَلَیهِم و یُصَفِّی الکافِرینَ مِن حَسَناتِهِم فیَکونُ آخِرَ لَذّةٍ أو راحَةٍ تَلحَقُهُم و هُو آخِرُ ثَوابِ حَسَنَةٍ تَکونُ لَهُم.۳