میشوند. خوشرویی حالت مثبت و خوشایندی است که عواطف مثبت را برمیانگیزد و رابطه را دلپذیر میسازد.
از آنجا که اسلام به روابط و تعامل درست و مناسب با دیگران اهمیت فراوان میدهد، به گشادهرویی و خوشرویی سفارش کرده است. خوشرویی یکی از مکارم اخلاق پیامبران، صدّیقان، شهیدان و صالحان است.۱ با گشادهرویی میتوان رابطه خوبی با دیگران برقرار کرد؛ ابزاری که به توانگری مالی نیاز ندارد و فقیر و غنی میتوانند آن را داشته باشند. رسول اکرم صلی الله علیه و آله میفرماید:
إِنَّکُمْ لَنْ تَسَعُوا النَّاسَ بِأَمْوَالِکُمْ فَالْقَوْهُمْ بِطَلَاقَةِ الْوَجْهِ وَ حُسْنِ الْبِشْرِ.۲
۰.شما نتوانید با اموال خود به همه مردم گشایش دهید، پس با چهره باز و خوشرویى با آنها روبهرو شوید.
در برخی روایات، به خوشرویی در روابط خانوادگی توجّه و بر نقش آن تأکید شده است. قابل توجّه است که در حدیثی، گشادهرویی و درهم نکشیدن چهره را یکی از حقوق زن شمرده و بر مرد لازم دانسته است. رسول خدا صلی الله علیه و آلهمیفرماید:
حَقُّ الْمَرْأَةِ عَلَى زَوْجِهَا أَنْ یسُدَّ جَوْعَتَهَا وَ أَنْ یسْتُرَ عَوْرَتَهَا وَ لَا یقَبِّحَ لَهَا وَجْهاً فَإِذَا فَعَلَ ذَلِکَ فَقَدْ أَدَّى وَاللَّهِ حَقَّهَا.۳
۰.حق زن بر مرد این است که گرسنگى او را بر طرف کند و بدن او را بپوشاند و از او روى در هم نکشد. وقتى چنین کرد به خدا سوگند حق او را ادا کرده است.
در بخش دیگری از روایات، بر لزوم سُرورآوری چهره زن برای مرد تأکید شده و تعبیرهای گوناگونی درباره آن به کار رفته است. در برخی روایات، این عنصر، سازنده