27
مهارت‌های زندگی

اِجتَهِدُوا فی أن یَکونَ زَمانُکُم أربَعَ ساعاتٍ: ساعَةٌ لِمُناجاةِ اللّٰهِ و ساعَةٌ لِأمرِ المَعاشِ و ساعَةٌ لمُعاشَرَةِ الإخوانِ وَ الثِّقاتِ الَّذینَ یُعَرِّفُونَکُم عُیوبَکُم و یخلُصُونَ لَکُم فِی الباطِنِ و ساعَةٌ تَخْلُونَ فیها لِلَذّاتِکُم فی غَیرِ مُحَرَّمٍ.۱

۰.بکوشید زمان‌های (زندگی) شما چهار قسمت باشد: زمانى براى مناجات با خدا، زمانى براى کسب و کار، زمانى براى ارتباط با برادران و افراد مورد اعتمادى که عیب‏هایتان را به شما گوشزد می‏کنند و در باطن خیر خواه شما هستند و زمانى براى کامجویى‌هایتان از لذّت‏هاى حلال.۲

هدف از ایجاد ارتباط در آموزه‏های دینی مواردی همچون آگاهی از ویژگی‏های درونی و شخصیّتی و آزمودن افراد، دانسته شده است. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می‏فرماید:

إنَّ مِن أخلاقِ المُؤمِنِ:... یُخالِطُ النّاسَ کَی یَعلَمَ و یَناطِقُ النّاسَ کَی یَفهَمَ.۳

۰.از خصوصیّات مؤمن، آن است که:... با مردم می‏آمیزد براى آنکه بیاموزد و با مردم هم‏سخن می‏شود براى آنکه بفهمد.

کشف خصلت‏ها و ویژگی‏های ناآشکار دیگران به‏سادگی حاصل نمی‏شود. اما ارتباط می‏تواند چنین مهمّی را برآورده سازد. امام على علیه السلام می‏فرماید:

خَوافِی الأخلاقِ تَکشِفُها المُعاشَرَةُ.۴

۰.هم‏زیستی و ارتباط، خصلت‏هاى پنهان را آشکار می‏سازد.

اصول و قواعد ارتباط مؤثّر

برای ایجاد و برقراری ارتباط مؤثّر، لازم است تا اصول و قواعدی مراعات شوند. این اصول و قواعد زمینه‏ساز ارتباطی مطلوب هستند و موانع ارتباطی را به کمترین حد خواهد رساند. فراوانی و غنای محتوایی روایات مرتبط با اصول و قواعد ارتباط مؤثّر، ما را

1.. بحار الأنوار، ج۷۸، ص۳۲۱، ح۱۸.

2.. الکافی، ج۲، ص۱۷۵، ح۱؛ مصادقة الإخوان، ص۱۳۷، ح۸؛ تنبیه الخواطر، ج۲، ص۱۷۹؛ الأمالی، طوسی، ص۶۰، ح۸۷؛ بحار الأنوار، ج۷۴، ص۴۰۱، ح۴۵.

3.. کنز العمّال، ج۱، ص۱۴۰، ح۶۶۹.

4.. نهج الفصاحه، ص۳۱۹.


مهارت‌های زندگی
26

نارضایتی و نداشتن صلاحیّت شغلی است. در این مهارت تلاش شده تا به راهکارهای توان‏افزایی افراد در برقراری روابط میان‏فردی مؤثّر در سطوح متفاوت روابط اجتماعی اشاره شود.

جایگاه ارتباط‌های میان فردی

بودن و زایش ما مرهون ارتباط است و در سراسر زندگی ناگزیریم که با دیگران در پیوند و رابطه متقابل باشیم. ارتباط، افزون بر کارکردهایی که در جهت حفظ حیات و یاری گرفتن از دیگران دارد، زمینه‏ساز فعّالیت اجتماعی و سرآغازی برای زندگی اجتماعی است. ارتباط مطلوب، رهاوردی است که پیوسته در آموزه‏های دینی بدان تأکید شده است. امام صادق علیه السلام می‏فرماید:

تَواصَلوا و تَبارُّوا و تَراحَموا و کونوا إخْوَةً بَرَرَةً کَما أمرَکُمُ اللّهُ عزّ و جل.۱

۰.با یکدیگر پیوند و ارتباط داشته باشید، به هم نیکى کنید و با هم مهربان باشید و همچنان که خداوند عزّ و جل به شما دستور داده، برادرانى نیکوکار باشید.

افزون بر این، ارتباط، لازمه زندگی انسان و بنابر آموزه‏های دینی، یکی از نیازهای جوامع بشری است. امام صادق علیه السلام می‏فرماید:

إِنَّهُ‏ لَابُدَّ لَکُمْ‏ مِنَ النَّاسِ؛ إِنَّ أَحَداً لَایَسْتَغْنِی عَنِ النَّاسِ حَیاتَهُ وَ النَّاسُ لَابُدَّ لِبَعْضِهِمْ مِنْ بَعْضٍ.۲

۰.شما از دیگران ناگزیرید؛ هیچ کس در زندگى از مردمان دیگر بی‏نیاز نیست و ناگزیر بعضى به بعضى دیگر نیاز دارند.

ارتباط یکی از مؤلّفه‏های جدّی سبک زندگی مذهبی و از جمله مهم‏ترین بخش‏های زندگی روزمره انسان مسلمان محسوب می‏شود. امام کاظم علیه السلام می‏فرماید:

1.. عن الصادق علیه السلام ـ لِأَصحابِهِ ـ: اِتَّقُوا اللّهَ و کُـونـوا إخـوَةً بَرَرَةً، مُتَحابّینَ فِـی اللّهِ مُتَواصِلینَ مُتَراحِمینَ، تَزاوَروا و تَلاقَوا و تَذاکَروا أمرَنا و أحیوهُ؛ امام صادق علیه السلام ـ خطاب به یارانش ـ: از خدا پروا کنید و برادرانى نیکوکار باشید. برای خدا، یکدیگر را دوست بدارید، با هم ارتباط داشته باشید، به هم مهر بورزید، به دیدار و ملاقات یکدیگر بروید و دربارۀ قضیّۀ ما [= امامت و ولایت]، گفتگو کنید و آن را زنده بدارید (الکافی، ج۲، ص۱۷۵، ح۲).

2.. الکافی، ج۲، ص۱۳۵.

  • نام منبع :
    مهارت‌های زندگی
    سایر پدیدآورندگان :
    سيد مهدي خطيب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 93905
صفحه از 391
پرینت  ارسال به